Hlavní obsah

Při vánočních nákupech v Drážďanech s platební kartou mnohde neuspějete

Právo, Martin Procházka, Jakub Svoboda
Drážďany

V saských Drážďanech, které díky blízkosti od hranic patří mezi nejvyhledávanější cíle Čechů mířících za levnými nákupy do zahraničí, můžete narazit na problém při placení. Mnoho obchodů v tamních gigantických nákupních centrech totiž odmítá přijmout platbu klasickými mezinárodními kartami.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Drážďany

Článek

„Pro platby přijímáme všechny karty kromě Visa a MasterCard,“ sdělila Právu prodavačka v obchodě s oblečením C Na stejný problém zákazník narazí třeba i v prodejnách Aldi nebo u prodejců pizzy a dalšího rychlého občerstvení.

Nelze tedy platit nejběžnějšími kartami vydanými těmito dvěma největšími karetními asociacemi na světě. Kartu Visa či MasterCard mají téměř všichni vlastníci debetních a kreditních karet v České republice. C i Aldi přijímají například kartu EC Maestro. Jednou z výjimek je prodejna obuvi Leiser, kde jde kartou MasterCard zaplatit bez problémů.

Výběr z bankomatu se prodraží

Z tohoto důvodu lze doporučit, abyste se na nákupy vybavili dostatečným množstvím eur už ve směnárně v České republice. Výběr z bankomatu v zahraničí se totiž může výrazně prodražit. Pokud byste si totiž například pro zaplacení oběda vybrali z bankomatu v Německu 15 eur, můžete za výběr zaplatit podle ceníku své banky navíc i přes 100 korun a místo 375 korun vám banka z účtu strhne 475 Kč. Vybíráte-li tedy z bankomatu, je lepší vybrat rovnou mnohem vyšší částku na celodenní nákupy, a jednorázový poplatek za výběr se na celkovém vyúčtování neprojeví tak výrazně.

Problém naopak není s parkováním, na většině hlídaných velkokapacitních parkovišť v centru Drážďan zaplatíte za celodenní stání 5 eur (asi 125 korun), tedy o dost méně než například na mnoha placených parkovištích v Praze.

V neděli s nákupy nepočítejte

Je třeba si také dát pozor na to, že každou neděli se návštěvníci saské metropole musí spokojit jen s návštěvou barokního paláce Zwinger, muzeí, kostelů, a případně restaurací. Na konci týdne totiž mají drážďanské obchody zavřeno.

Důvodem je rozhodnutí saského vrchního správního soudu, který začátkem listopadu zakázal o nedělích obchody otvírat až do konce roku. Nařízení se zatím týká jen Drážďan, obchodníci v Sasku se ale stále obávají, že by se zákaz mohl rozšířit i na další města.

V Německu musí až na výjimky zůstávat poslední den v týdnu obchody zavřené. Každá spolková země ale umožňuje městům, aby několik nedělí v roce povolila obchodníkům prodejny otevřít. Radnice to většinou využívají právě před Vánocemi, kdy je nákupní horečka největší.

Drážďanská městská rada schválila v létě vyhlášku, která letos stanovila prodejní neděle na 10. října, 7. listopadu a pak na 5. a 12. prosince, tedy na druhou a třetí neděli adventní.

Soudní dvůr v saském Budyšíně ale vyhověl stížnosti odborového svazu Ver.di a dvou prodavaček a předběžně nedělní prodej v Drážďanech zakázal, než městskou vyhlášku právně posoudí. To by ale nemělo být dřív než příští rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám