Hlavní obsah

České ženy pečou vánočku už sedm století

– Krásná Lípa

Jen stěží bychom hledali Čecha, Moravana či Slezana, který by neznal slova už zlidovělé písně Vánoce přicházejí, kde se mimo jiné praví: naše teta peče léta na Vánoce vánočku. Vánočka patří na sváteční stůl a u nás má velkou tradici. České maminky, babičky i tety ji na Vánoce pečou už minimálně po sedm století.

Foto: Profimedia.cz

Vánočka na sváteční stůl patří.

Článek

O tu vůbec největší, jaká byla kdy v našich zemích upletena a pak upečena, se postarali pekaři a pekařky v Krásné Lípě u Rumburka, a to v roce 1867. Jak dokumentují dochované záznamy, její váha byla úctyhodná – takřka rovné čtyři metrické centy (400 kilogramů)!

Spotřebovali na ni tehdy dva metráky mouky, pětatřicet kilogramů cukru, čtyři kila kvasnic, stejné množství hrozinek, tři stovky slepičích vajíček a různé ingredience.

Vánočka připomíná Ježíška

O tomto sladkém vánočním pečivu psal vůbec poprvé Petr Chelčický, spisovatel, překladatel a náboženský i sociální myslitel, a to v první polovině 15. století. Nazýval ho ovšem staročeským slovem „calta“.

Naši předkové vánočku pojmenovávali různě – „húska“, „štědrovnice“, „štědrovka“, „vrkoče“, „pletence“…

Vánočka v podobě, jak ji známe dnes, symbolizuje novorozeně v peřince – tedy vlastně malého Ježíška. Mrkněte jak upéct dokonalou domácí vánočku - recept na Proženy.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám