O tu vůbec největší, jaká byla kdy v našich zemích upletena a pak upečena, se postarali pekaři a pekařky v Krásné Lípě u Rumburka, a to v roce 1867. Jak dokumentují dochované záznamy, její váha byla úctyhodná – takřka rovné čtyři metrické centy (400 kilogramů)!

Spotřebovali na ni tehdy dva metráky mouky, pětatřicet kilogramů cukru, čtyři kila kvasnic, stejné množství hrozinek, tři stovky slepičích vajíček a různé ingredience.

Vánočka připomíná Ježíška

O tomto sladkém vánočním pečivu psal vůbec poprvé Petr Chelčický, spisovatel, překladatel a náboženský i sociální myslitel, a to v první polovině 15. století. Nazýval ho ovšem staročeským slovem „calta“.

Naši předkové vánočku pojmenovávali různě – „húska“, „štědrovnice“, „štědrovka“, „vrkoče“, „pletence“…

Vánočka v podobě, jak ji známe dnes, symbolizuje novorozeně v peřince – tedy vlastně malého Ježíška. Mrkněte jak upéct dokonalou domácí vánočku - recept na Proženy.cz.