Hlavní obsah

Vánoční dárek potvrdil přátelství trvající 60 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vreden

Před padesáti devíti lety dostala Ria Kemperová (dnes 72), která žije v německém městečku Vreden nedaleko nizozemských hranic, milý vánoční dárek - památník od své kamarádky, Angličanky Joan Payneové.

Foto: Profimedia.cz

Přátelství je zlatý svazek, který spojuje dvě srdce, bylo napsáno v deníku.

Článek

Ta jí do něj napsala tato slova: „Přátelství je zlatý svazek, který spojuje dvě srdce. A pokud my dvě tento svazek nikdy neporušíme, zůstaneme přítelkyněmi už napořád.“

Paní Kemperová má památník dodnes a nedávno ho vzala s sebou do Anglie, kam ji Joan a Harold Payneovi pozvali na svou zlatou svatbu. Ria za kanál La Machne necestovala sama, pozvání platilo samozřejmě i pro jejího manžela Alfonse.

„Všichni si moc rozumíme a kontakty se nikdy nepřerušily,“ řekla Ria Kemperová serveru muensterlandzeitung.de.

Děti nacistů adresy nedostaly

Jak se vlastně přátelství na dálku zrodilo? Rie tehdy bylo dvanáct, chodila do základní školy v Gladbecku a učitelka angličtiny tenkrát dala svým žákům adresy dětí ze školy v anglickém městě Rugby.

„Snahou bylo přispět ke světovému míru právě prostřednictvím kontaktů mezi mládeží,“ popsala paní Kemperová tehdejší akci.

Šanci dopisovat si s dítětem v Anglii ovšem neměli všichni její spolužáci. Ti, jejichž otcové si aktivně zadali s nacismem, podle Kemperové žádnou adresu nedostali.

V roce 1950 tedy napsala Ria svůj první dopis neznámé dívce jménem Joan. Bylo pět let po skončení druhé světové války, v níž proti sobě Velká Británie a Německo bojovaly jako nepřátelé.

„V angličtině, odpovídající tehdy mým školním znalostem, jsem napsala, že je mi dvanáct a že nemám ani sestru, ani bratra,“ uvedla paní Kemperová.

Jako vánoční dárek jí pak z Anglie přišel památník s výše citovanými slovy.

Přátelství už přes tři generace

O další rok později se obě dívky poprvé viděly osobně, když Joan přijela se svou třídou do Německa na návštěvu jedné školy v Gelsenkirchenu.

Do Rugby se Ria prvně podívala, když už byla dvanáct let vdaná. A pak následovala celá řada vzájemných návštěv i společných cest. „Vždycky to bylo velmi srdečné setkání. Věděly jsme toho o sobě opravdu hodně, psaly jsme si často – a po celou dobu v angličtině. Anglicky jsme spolu taky mluvily a mluvíme pořád. Joan umí německy říci Auf Wiedersehen (na shledanou – pozn. red.),“ usmála se Kemperová.

Přátelství započaté před šesti desetiletími a stvrzené od srdce zaslaným dárkem pod stromeček se dnes týká už tří generací. Spřátelily se totiž i dcery obou kamarádek – Birgit z Německa a Christin z Velké Británie. A vnuk paní Kemperové Benedikt (17) strávil letos část prázdnin ve Walesu, ve městě Clevedon, kde žije Christin se svou rodinou.

Zdá se tedy, že „zlatý svazek, který spojuje dvě srdce“ opravdu vydrží už natrvalo. Tak, jak to Joan Payneová kdysi napsala Rie Kemperové do památníku – vánočního dárku.

Reklama

Související témata:

Související články

Nastal čas pro nakupování vánočních dárků

Polovina listopadu je rozhodně nejlepším časem, kdy začít s nákupem vánočních dárků. Zbývá nám ještě docela dlouhá doba na to, abychom si výběr vhodného dárku...

Češi chtějí trávit Silvestr na horách

Horské hotely očekávají v závěru roku větší zájem turistů. Podobně jako v předchozích letech tam přijedou strávit hlavně silvestrovské oslavy - trávit konec...

Vánoce ve znamení herních nadšenců

Štědrý večer se nezadržitelně blíží. Toho si jsou vědomi také zástupci herního průmyslu, kteří již naplno rozjeli své vánoční kampaně. Zákazníky lákají na nové...

Výběr článků

Načítám