Hlavní obsah

Bavorské Vánoce jsou bližší našim, než německým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Jižní část Německa, Bavorsko, prožívá vánoční svátky v lecčems podobné těm českým. S Bavory nás totiž spojuje hned několik společných tradic.

Foto: Profimedia.cz

Mnichovská radnice a Kostel Panny Marie s vánočními trhy

Článek

Například dárky holčičkám a klukům naděluje – stejně jako v Čechách, na Moravě i ve Slezsku – Ježíšek, zatímco v některých jiných spolkových zemích se o nadílku stará vánoční mužík zvaný Weihnachtsmann.

V Bavorsku je tradičním vánočním jídlem, stejně jako u nás, ryba. Zejména kapr. Zatímco u nás se převážně smaží, Bavoři mají na úpravu celou řadu různých receptů. Nechybějí mezi nimi ani nám dobře známé – třeba kapr namodro či načerno.

Jinde si Němci pochutnávají spíše na pečené huse, opékaných klobásách a bramborovém salátu. Výjimkou je Bádensko-Württembersko. I tam patří na štědrovečerní stůl ryba.

Narozdíl od nás házejí hrách a žehnají koním

Na jihu Německa ovšem samozřejmě existují i zvyky, se kterými se u nás nesetkáme. Tak třeba „házení hrachu na okna“. Lidé chodí po vesnicích i městečkách, zpívají, klepou na dveře a házejí na ně hrách. Tento obyčej má připomínat smutek Panny Marie a svatého Josefa, kteří nikde v Betlémě nemohli najít střechu nad hlavou, až se nakonec Vykupitel musel narodit ve chlévě.

Dalším zajímavou tradicí je v Bavorsku dodnes slavnostní žehnání koním, a to na svátek svatého Štěpána 26. prosince. Na některých místech se tohoto dne také žehná ovsu jakožto základní potravě koní.

Svatý Štěpán je totiž odpradávna považován za patrona těchto ušlechtilých zvířat. Proto také právě o jeho svátku kdysi nastupovali bavorští kočí a ošetřovatelé koní do nového zaměstnání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám