Hlavní obsah

Tradiční novoroční ohňostroj v Praze bude mít podobu muzikálu

Tradiční pražský ohňostroj bude mít podobu muzikálu s názvem Květinový duet. Jeho odpalování doprovodí vážná hudba od světoznámých skladatelů. Znít bude nejen z reproduktorů, ale vysílat ji bude také Český rozhlas Regina. Informovalo o tom tiskové oddělení pražského magistrátu.

Článek

Zatímco v minulých letech byl ohňostroj tradičně odpalován z Letné a lidé si ho tak mohli nejlépe vychutnat od Vltavy, nyní budou rakety vystřelovány ze sedmdesátimetrové lodi kotvící na řece mezi Čechovým a Štefánikovým mostem. Diváci tak na něj budou mít nejlepší výhled z Letenských sadů. Organizátoři je ale také zvou na přilehlé náplavky a nábřeží, které budou v té době uzavřené pro automobily.

Ohňostroj bude trvat 15 minut, začne v 18:00. Stát bude podle tiskového mluvčího magistrátu Jiřího Wolfa stejně jako loni, tedy kolem 1,5 miliónu korun. Celou částku ale nebude platit metropole, podílet se na ní budou také pražské energetické firmy.

Páteční ohňostroj se bude lišit kvůli místu odpalování i celkovou koncepcí. Kvůli bezpečnosti budou použity vybrané výrobky, důraz bude kladen především na souznění s hudbou a na emotivní a estetickou stránku.

Tvůrci představení se inspirovali operou Lakmé

Celé představení se inspiruje skladbou Flower Duet (Květinový duet) z opery Lakmé, kterou napsal Léo Delibes. Zazní v něm například hudba od Giuseppe Verdiho, Sergeje Prokofjeva nebo Óda na radost od Ludwiga van Beethovena. Podobná pyrotechnická show byla předvedena letos na mezinárodním hudební festivalu Petera Dvorského v Jaroměřicích nad Rokytnou. Pražská variace ale bude podle pořadatelů větší, diváci se mohou "těšit na magické zrcadlení ve vodní hladině Vltavy".

Organizátoři ozvučí některá veřejná prostranství reproduktory, hudbu bude ale vysílat také stanice Českého rozhlasu Regina. Lidé si tak mohou s sebou přinést přenosná rádia nebo MP3 přehrávače.

Ohňostroj každoročně přiláká desetitisíce Pražanů a návštěvníků města. Wolf proto diváky vyzývá, aby na místo přišli s časovým předstihem. "Minule ho řada z nich kvůli velkému zájmu a tlačenici nestihla," zdůraznil mluvčí. Na nábřežích bude pro návštěvníky přichystán hudební doprovodný program již od 15:00. Budou zde i stánky s občerstvením, které zavřou ve 22:00.

Reklama

Související témata:

Související články

Města kvůli krizi omezují novoroční oslavy

Nedostatek peněz způsobený současnou hospodářskou krizí se na novoročních oslavách ve městech příliš neprojeví. Většina z měst totiž žádné akce nebo ohňostroje...

Výběr článků

Načítám