Hlavní obsah

V Česku vyletí na Silvestra k nebi více než pět miliónů korkových zátek

Právo, Petra Hátlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K oslavám konce roku neodmyslitelně patří alkohol a půlnoční přípitek. Češi, kteří jsou milovníky šumivých vín, nejčastěji sahají po sklence klasického sektu. Odborníci proto odhadují, že letos během silvestrovských oslav vylétne k nebi více než pět miliónů korkových zátek. Piva se vypije asi šedesáti tisíc hektolitrů a chybět nebude ani tvrdý alkohol.

Foto: Profimedia.cz

Přípitek šampaňským je na Sivestra tradicí

Článek

Základem oslav je správný výběr toho co budeme pít. U šumivých nápojů, kterými si během oslav připíjíme, to pak platí dvojnásob. Špatně vybrané pití totiž může být tím, co večer dokáže patřičně znepříjemnit.

„Nápoje, které označujeme jako šumivé, můžeme rozdělit do dvou základních skupin – perlivá a šumivá. Perlivá vína jsou nejčastěji nápoje vyrobené ze stolních vín většinou dosycované oxidem uhličitým, celkově mají nižší tlak a obvykle také nižší obsah alkoholu. Šumivá vína sice také mohou být dosycená, ale ve většině případů se jedná o vína, která vznikají druhotným kvašením směsi základních vín, kde se cukr proměňuje na alkohol a oxid uhličitý. Tedy, zde je oxid uhličitý přírodního původu a také se díky tomu dostáváme na vyšší obsah alkoholu.

Nejvyšší kategorií jsou jakostní šumivá vína, neboli sekty. Jejich základem jsou jakostní vína a mohou být vyrobena dvěma metodami. Buď kvašením v lahvi nebo moderní metodou kvašení v tanku.

Čtení etiket se vyplatí

Při nákupu je proto dobré číst etikety, čímž můžeme zabránit nepříjemnému překvapení, kdy domů přineseme pouze perlivý nápoj ovšem za cenu sektu,“ vysvětluje hlavní sommelier společnosti BOHEMIA SEKT a dvojnásobný mistr sommelierů České republiky Tomáš Brůha.

Dobré je také kupovat lahve sektu minimálně den předem, sekt se totiž musí aklimatizovat a dobře vychladit – ideálně na 4°C. „Bohužel většina domácích lednic má možnost chlazení na cca 8°C, což je málo. Proto, místo dochlazení sektu v mrazáku, doporučuji mít připravený led, který společně s trochou vody v nádobě na led, sekt před samotnou konzumací dochladí.

Samozřejmostí je také velmi opatrná manipulace s lahví, každý prudký pohyb může způsobit, že nám zátka nekontrolovaně vyletí a způsobí v lepším případě díru do stropu. Doporučuje se proto korek v lahvi jednou rukou přidržovat a do jeho úplného uvolnění nepouštět,“ vysvětluje odborník.

Při výběru sektů pak záleží na preferované chuti a stavu peněženky. „Z našich sektů je velmi oblíbený Bohemia Sekt demi sec, který má velmi jemnou chuť. K luxusnějšímu pití pak patří Bohemia Sekt Prestige či Louis Girardot brut,“ dodává Brůha.

Chybět nebude vodka

Z tvrdého alkoholu Češi dávají přednost tuzemským značkám. „Zatím stále platí, že český trh ovládá tuzemský alkohol, statistiky spotřeby ale zároveň ukazují na pomalý, ale trvalý vzestup zahraničních značek.

Zajímavostí je, že Češi patří k velkým milovníkům Metaxy. V její spotřebě jsme dokonce s miliónem prodaných lahví ročně, ze kterých se nalije 18,6 miliónů panáků, třetí ve světě. Před námi jsou jen Řekové a Němci.

Předpokládáme tak, že z tvrdého alkoholu dovozových značek bude nejčastějším pitím na Silvestra právě ona. Chybět určitě nebude ani vodka, či tuzemské bylinné likéry. Krize se oslav Silvestra podle všeho nijak nedotkne,“ říká Jiří Štětina, generální ředitel Rémy Cointreau Česká republika.

Pivo poteče proudem

Silvestrovská noc se neobejde ani bez pěnivého moku. „Plzeňský prazdroj, který zastupuje značky Pilsner Urquell, Gambrinus, Velkopopovický kozel, Radegast, Master a nealkoholické pivo Birell, a zaujímá zhruba polovinu z celkové produkce českých piv, odhaduje, že během Silvestra bude vypito třicet tisíc hektolitrů piva, což je šest miliónů půllitrových piv,“ říká zástupce společnosti Vladimír Jurina.

Hrubé odhady tak ukazují, že spotřeba piva v zemi bude kolem šedesáti tisíc hektolitrů.

Pro ty, kteří neholdují hořké chuti piva, je připraven nízkoalkoholický sladový nápoj, který se svou výrobou pivu podobá. „Frisco se vyrábí z ječmenného sladu a je kombinováno s ovocnou chutí citronu a jablka. Je tak ideální pro přípravu koktejlů, a určitě bude vyhovovat i těm, kteří mají rádi víno,“ dodává Vladimír Jurina.

Každý čtvrtý panák alkoholu, který během oslav Češi vypijí bude zahraniční značky
K nejdražšímu pití v Česku patří luxusní koňak Rémy Martin Louis XIII, jeho cena je až 5000 Kč za panáka
Top žebříček zahraničních značek alkoholu je veden Metaxou, následuje značka Tullamore Dew, Finlandia a Jägermeister
Na trhu je k dostání vedle nealkoholického piva i nealkoholický sekt

Jak mít alkohol pod kontrolou?

Popíjeli jste a potřebujete vědět, jak na tom jste aktuálně s množstvím alkoholu v krvi? Na stránkách www.promile.info si můžete promile zdarma vypočítat. Stačí jen zadat pohlaví, věk, váhu a množství vypitého alkoholu a sami zjistíte, jak dlouho bude trvat, že se váš organismus s alkoholem vyrovná, a kdy si třeba můžete zase bezpečně sednout za volant.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám