Hlavní obsah

Vánoční řetěz ze Stromovky se zapíše do České knihy rekordů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pražské Stromovce v neděli začali rozvěšovat pestrobarevný vánoční řetěz, na jehož výrobě se podíleli učitelé a děti z více než 50 základních škol a školek z Prahy i dalších míst Česka. Jeho délka je přesně 17 292 metrů.

Foto: ČTK

Rekordní vánoční řetěz v pražské Stromovce

Článek

Na dvou smrcích nedaleko budovy Planetária bylo v neděli navečer rozvěšeno 2565 metrů papírového řetězu, což znamená rekord, který se zapíše do České knihy rekordů. Informovala o tom Alena Vrátná z agentury Dobrý den z Pelhřimova.

"V knize již je evidován rekord přes 23 kilometrů papírového řetězu, ten však nevisel na stromě, takže pražský řetěz bude rekordem řetězu visícího na vánočním stromě, což předtím nikde nebylo," upřesnila Vrátná z agentury evidující tuzemské rekordy. Dodala, že kus řetězu si odveze do Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově, kde by mohl být umístěn v expozici.

V průběhu vánočních svátků organizátoři akce z pražského magistrátu rozvěsí i zbývající metry papírového řetězu.

Řetěz se bude ucházet o zápis do Guinnessovy knihy rekordů

Nejdelší část řetězu dodala Základní škola profesora Švejcara z Prahy 6; měřil 2300 metrů. Každá škola, která se akce zúčastnila, mohla připojit dopis s přáním. Tři dopisy v rámci doprovodného programu dnes vylosoval pražský primátor Pavel Bém a slíbil, že přání, mezi kterými bylo lego, interaktivní hry a nová houpačka, splní. Také oznámil, že se pražský řetěz bude ucházet o zápis do Guinnessovy knihy rekordů.

"Chtěli jsme všechny ty nádherné řetězy ze školek a škol vytáhnout ven na skutečný strom, a udělat tak Vánoce o něco krásnější. Rekord nebyl hlavním důvodem, proč jsme se rozhodli akci uspořádat," řekla za organizátory Helena Plívová. Stromovku si prý zvolili pro její oblíbenost mezi Pražany a návštěvníky hlavního města.

Rozvěšování vánočního řetězu se v chladném počasí zúčastnily necelé tři desítky diváku, pro které byl připravený program moderovaný Janem Musilem. Na improvizovaném pódiu zazněly vánoční koledy v podání dětského sboru Mráček, mezi hosty vystoupil i zpěvák a skladatel Jan Kalousek.

Roman Jireš rdm

Reklama

Související témata:

Související články

Předpověď na Vánoce se rýsuje: Obleva a déšť

Několik dní před Vánocemi sice leží na většině území Česka sníh a silně mrzne, do Štědrého dne ale v nižších polohách bílá pokrývka pravděpodobně nevydrží. Od...

V Česku vrcholí nákupní horečka

V Česku o posledním předvánočním víkendu vrcholila nákupní horečka a obchody po celé zemi zaplavily davy lidí. Ve srovnání s předchozí stříbrnou nedělí byla...

Výběr článků

Načítám