Hlavní obsah

K francouzským Vánocům patří jesličky – creche a bonbóny s přáníčky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Vánoční svátky ve Francii začínají podobně jako u nás adventem, čtyři týdny před Štědrým dnem. Adventní kalendáře, otevírané okénko po okénku, u nás dělají z blížících se svátků slušný nervák, honičku za dárky a úporné uklízení bytu. Zato Francouzi popíjejí skleničku jiskrného vínka a těší se na kouzelné chvíle v rodinném kruhu.

Článek

Na stromeček – převážně to bývá jedlička – se ve většině rodin zavěšují mezi bonbóny i krásné ozdůbky, jaké u nás neznáme. Jsou to „bonbóny“ v barevných obalech, které ukrývají přáníčka členů rodiny.

O vánočních svátcích si žádný Francouz nenechá ujít návštěvu kostela s tradičními jesličkami, které se tu jmenují creche.

Výroba nádherných figurky do jesliček i celých betlémů proslavila nenápadné provinční městečko Aubagne. To leží zhruba na polovině cesty mezi Marseille a Aix en Provance a jen pro zajímavost, je sídlem proslulé Cizinecké legie. Tradici Betlémů zde založil Jean Luis Lagnel, který v Aubagne uspořádal už v roce 1803 první festival figurek. V překladu jim tady říkají „malí svatí“.

Parťáky vystavených tradičních figurek svatých byli i běžní smrtelníci - rybář, mlynář, pekař či jiný řemeslník, muzikanti, sem tam nějaký pytlák, a dokonce i vesnický hlupák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám