Hlavní obsah

Jak zařídit, aby vánoční stromek vydržel

Vánoční stromek má být o svátcích ozdobou domácnosti. Jak to ale zařídit, aby se z něj během pár dnů nestalo zažloutlé koště, které dělá jen ostudu?

Článek

Pokud chcete na Tři krále odstrojovat hustého sytě zeleného krasavce, měli byste se držet časem prověřených rad a zároveň se nebát nových technologií.

Při nákupu nemusíte zbytečně studovat, kdy přesně byl stromek odříznut. Stromky se totiž řežou v období vegetačního klidu a jsou-li dobře uskladněny, vydrží v chladu celé měsíce. Nikdy si ale nekupujte stromek, který se prodává ve vytápěném prostoru. Takový vám totiž opadá do pěti dnů.

Dbejte na to, aby větve nebyly svázány příliš těsně, to by je mohlo poškodit, ale také ne moc volně, protože pak by stromek nedržel tvar. Stromek rozvažte až v době, kdy se ho chystáte zdobit.

Zvažte, zda neinvestovat do moderních stojánků s vodní nádržkou. Vánoční stromek z ní „vypije“ přes svátky i několik litrů vody a zůstane díky tomu dlouho čerstvý.

Než stromek do stojánku zasadíte, uřízněte několik centimetrů kmenu. Starý řez už totiž bývá zalepený smůlou a to brání stromku čerpat vláhu. Rozhodně kmen nikdy neseřezávejte do špičky.

Stromek pak postavte co nejdále od topení a dopřejte mu každý den pravidelné rosení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám