Hlavní obsah

Na pražském Hlavním nádraží zněla v pátek vážná hudba

Novinky, ČTK, Barbora Vaníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Cestujícím na pražském Hlavním nádraží zpříjemnil páteční odpoledne šedesátičlenný symfonický orchestr. „Moc se mi to líbí, v té hale to překvapivě dobře zní,“ pochvalovali si kolemjdoucí. Většina z nich se u orchestru aspoň na chvíli zastavila, než pokračovala na nástupiště.

Článek

Symfonický orchestr pražské konzervatoře zahrál na nádraží za plného provozu skladby Hectora Berlioze, Ference Liszta a Richarda Wagnera. Předvánoční koncert šedesátičlenného tělesa se odehrál v dolní, již obnovené části nádraží. 

"Chtěli bychom teď před Vánoci oživit tento prostor a ukázat, jak velkou změnou nádraží prošlo. Vnímáme to také jako vánoční dárek cestujícím," oznámil organizátor Martin Hamšík. Ti si opravdu pochvalovali, jak příjemně jim cestování začíná. "Jedeme na vánoční trhy do Vídně, tak to máme pěkný začátek hned v Praze," libovala si jedna z dotázaných divaček.

Vedle hudby i výtvarné umění

Vedle hudebníků se na nádraží rovněž představil projekt Grand Tour italského malíře Franka Hullera. Jde o 150 metrů dlouhou malbu na bednění, které zakrývá místa, kde dosud pracují stavební dělníci. Dílo se inspiruje obdobím romantismu, kdy básníci a spisovatelé cestovali do Itálie za památkami klasického umění.

Nádraží je nyní rozděleno na dvě zcela odlišné poloviny. Severní je opravená, silně osvětlená a plná moderních obchodů, restaurací, eskalátorů a informačních tabulí, na neopraveném jihu panuje tísnivá nálada, příšeří, velkou část zakrývá bednění.

Živá hudba na nádraží naposledy zněla letos v létě, při otevření nového odbavovacího centra Českých drah. Zazpívala tam například Anna K.

Reklama

Výběr článků

Načítám