Hlavní obsah

Češi o Vánocích milují překvapení, žádost o ruku ale může vyděsit

Novinky, Andrea Zunová

Dárky k Vánocům si dáváme rádi. Někteří z nás se předem domluví na tom, co potřebují, třeba na oblečení, či nových plastových oknech. Je ale stále mnoho lidí, kteří se rádi nechají překvapit. Překvapení pak mohou být různá. Například žádost o ruku. Podle průzkumu agentury STEM/MARK se však takový dárek ne vždy pod stromeček hodí.

Foto: Profimedia.cz

Vybrat nejlepší dárek pro naše nejbližší není vůbec jednoduché.

Článek

Předvánoční průzkum byl zaměřen nejen na vánoční dárky, tradice, způsob trávení svátků a víru v Ježíška, ale i na to, jak Vánoce ovlivňují nebo neovlivňují partnerské vztahy. Cílovou populací byla skupina lidí ve věku 15-59 let.

Výzkum ukázal, že vánoční dárky nemají vždy jen překvapit, někdy se nebalí a neschovávají. V některých rodinách si v rámci Vánoc kromě oblečení, šperků a nových počítačů dělají radost i plastovými okny, auty, byty a rekonstrukcemi domů.

Asi každý zná někoho, kdo dostal k Vánocům pořádnou ptákovinu jako svetr se sobem, sochu trpaslíka, nebo svářecí brýle pro manželku. To však neodrazuje dvě třetiny lidí, kteří se rádi nechají výběrem partnera překvapit a nenapovídají seznamem „pro Ježíška“. Stále toužíme napjatě „hrkat“ krabičkou, podle zvuku poznávat, co bude uvnitř, a pak nadšeně trhat vánoční papír .

Radost udělá i vlastnoručně sestavené album

Polovina lidí  ve výzkumu navíc potvrdila, že byli v minulosti velmi příjemně překvapeni dárkem, kterým se partner naprosto trefil do jejich vkusu. Ženy pod stromečkem objevily starožitnou brož, letenky do romantických metropolí, radost jim udělalo i s láskou sestavené fotoalbum nebo  složená báseň, kniha Mistr a Markétka v originále, pozemek na stavbu rodinného domku. Muži u stromečku nevěřili svým očím, když rozbalili dres rozhodčího, dalekohled, nebo stolařskou ořezávačku hran.

Milým překvapením, které se trefilo do vkusu, bylo partnerčino těhotenství. Ve většině párů jak pány, tak dámy nejvíce mile překvapily hodinky. Pod stromečkem se však dá najít i souprava domácího sebevraha, což i myšleno jako vtip, nemusí být úplná pecka. Zajímavé je, že žádost o ruku byla zmíněna jak v dárcích ceněných, tak spíš nechtěných. Míchat Vánoce s romantikou se nemusí vždy vyplatit...

Vánoce jsou svátky typicky rodinné

Vánoce stráví lidé nejčastěji s partnerem, dětmi a svými rodiči. Proto agentura zkoumala, zda se v českých rodinách řeší dilema, s kým a jak svátky slavit. Řešení je hned několik a všechna zní velmi „mírumilovně“, nedochází k hádkám či sporům. V mnoha rodinách se „nosí“ i více Štědrých dnů, mladí tráví Vánoce se „starými“, častěji se jedná o rodiče partnerky, lidé se hojně během svátků navštěvují. Téměř polovina lidí si dokáže představit, že by strávili Vánoce mimo domov, v cizině. Ať už na horách nebo u moře. Důvodem, proč nakonec zůstanou doma, je právě fakt, že „doma je doma“ a „rodina má být o Vánocích pohromadě“.

Ježíška v Česku Santa Claus neohrozil

I když se na Vánoce těšíme všichni, jde přeci jen hlavně o rozzářená očka nejmenších. Ježíšek se americkou konkurencí nenechal ohrozit a stále pilně naděluje ve všech domácnostech. Děti, které na Ježíška věří, jsou ve věku od jednoho roku až do jedenácti, ale takto „staré“ děti jsou spíše výjimkou. Děti se obvykle o tom, že dárky nadělují rodiče, dozvědí s nástupem do školy, takže nejčastěji mezi sedmým a osmým rokem. Snahou většiny rodičů je udržet děti ve sladké nevědomosti co nejdéle.

Ženy podle průzkumu prožívají Vánoce  výrazněji než muži. Těm je vánoční atmosféra spíš fuk a jsou spokojení, když je doma ozdobený stromek. Ženy se „ladí“ uklizeným bytem, cukrovím a koledami.

Ačkoli v mnohých rodinách na Ježíška už nikdo nevěří, uchovali si přesto tradice s ním spojené a cinkají zvonečkem a píší Ježíškovi svá přání do dopisu. Od tradičních zvyků, které k Vánocům patřily v minulosti, nastal odklon, a házení botou se už moc nenosí, každá rodina si i přesto nějakou tradici uchovala.

Vánoční tradice jsou trojího typu – především jde o to, aby se sešla celá rodina, chodí se na procházku, na vánoční punč, na hřbitov apod. Vánoce jsou dále pevně spjaty s jídlem (ryba, salát, cukroví a tradiční vánoční půst), s dárky a stromečkem. Vedle toho jsou zde i tradice klasické - lidé rozkrajují jablka, zpívají koledy a dávají si pod talíř rybí šupinu.

Bramborový salát nechybí téměř nikde

Bramborový salát nechybí na téměř žádné štědrovečerní tabuli. Bývá přílohou ke kaprovi nebo k smaženému řízku. Vánoce jsou s jídlem úzce spojené a nejedná se pouze o štědrovečerní tabuli, ale jí se pořád a když se nejí, pojídá se alespoň cukroví. Peče se ve většině rodin, cukroví se i rozdává a každá desátá rodina si cukroví na Vánoce koupí. Průměrně se v českých rodinách napeče osm až devět druhů cukroví, ve výzkumu se objevila i rodina rekordmanů, kde si pochutnávají na 40 druzích.

Vánoční pohádky sleduje téměř každý. A kromě velmi oblíbených Tří oříšků pro Popelku a Pyšné princezny je za typicky vánoční pohádku považován Mrazík - Nastěnka s Ivánkem se Čechům neomrzeli.

Reklama

Související témata:

Související články

Předvánoční slevy začnou už v pátek

Mnozí čeští obchodníci nechtěli čekat s výprodeji až na konec roku a začíná zákazníkům nabízet zboží se slevou už dlouho před Štědrým dnem.

Výběr článků

Načítám