Hlavní obsah

Lidé chtějí tradiční vánoční ozdoby

V posledních pár letech roste zájem o tradiční vánoční ozdoby z korálků, drátků nebo háčkované. Tradiční ozdoby ale v Česku vyrábějí hlavně malí domácí výrobci, dekorace jsou proto k mání zejména na internetu či na vánočních trzích.

Foto: Profimedia.cz

Tradiční vánoční ozdoby jsou stále žádané

Článek

Přestože jsou ručně dělané ozdoby mnohem dražší než vánoční zboží ze supermarketů, lidé si prý rádi připlatí za originalitu. Vyplynulo to z ankety mezi výrobci.

"O ručně dělané vánoční ozdoby je velký zájem," potvrdil majitel internetového obchodu Fler Jiří Kubeš. Na jeho "virtuálním tržišti" nabízejí své výrobky tisíce tvůrců z celé republiky i ze Slovenska. Podle něj souvisí zvýšený zájem o toto zboží s tím, že lidé nemají čas doma ozdoby vyrábět, ale přitom se chtějí obklopit něčím ručně vyrobeným, originálním.

"Myslím, že pomalu přichází doba návratu k tradici a ruční práci, a tudíž že zájem o tyto výrobky bude stoupat," souhlasí prodejce Petr Skála, který nabízí háčkované dekorace na stromeček. Oblíbené jsou zejména věci z přírodních materiálů jako lýko, sláma, ale třeba i látkové.

"Samozřejmě cena za ručně vyrobenou vánoční hvězdu je trojnásobně vyšší než za plastovou," uvedla Michaela Kršková, která z korálků vyrábí celé vánoční soupravy. Podle jejích zkušeností si ale lidé rádi připlatí za originální výzdobu nebo si takových ozdob koupí aspoň pár a doplní je levnějšími.

Vedou tradiční barvy i tvary

U věcí vyráběných starými technikami vedou i tradiční barvy a tvary. Kromě obvyklé červené, zlaté a fialové jsou prý letos velmi žádané i bílé ozdoby, prý proto, že se hezky vyjímají na zelených girlandách nebo stromcích. Z tvarů jsou žádané zvonečky, andílci, hvězdy nebo sněhové vločky.

Na rozdíl od malých výrobců se však továrny na výrobu ozdob potýkají s menším počtem zákazníků. Hodnota produkce vánočních výrobků byla v Česku loni o 60 procent nižší než v roce 2000, kdy se od roku 1989 dostala na vrchol. Loni tuzemské firmy vyrobily potřeby pro Vánoce a další slavnostní příležitosti v hodnotě 210 miliónů korun. V roce 2000 činila hodnota výroby více než půl miliardy korun.

"Pokles je nejenom výsledkem cenově agresivní čínské konkurence, ale i obecně nižšího zájmu o skleněné ozdoby, které jsou čím dál tím více nahrazovány výrobky z jiných materiálů - umělé pryskyřice, dřeva, papíru slámy a tak dále, ať už jsou čínské nebo ne," řekl  jednatel společnosti Ornex z Jablonce nad Nisou Zdeněk Thorovský.

Reklama

Související témata:

Související články

Vánoční výzdoba z popelnic oslnila Paříž

Vánoce z popelnice. Proč ne? Originální nápad přichází z Paříže, mekky krásy, módy a elegance. Odpadky z popelnic tam vyzdobily část jedné ulice. PET lahve...

Výběr článků

Načítám