Hlavní obsah

Kostýmů Mikulášů a čertů je v půjčovnách stále dost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední šanci uspět mají zájemci o půjčení oděvu Mikuláše, čerta a anděla. Půjčovny kostýmů hlásí, že vybírat lze ještě z několika kousků miter, ornátů, kožichů a křídel. Situace je výrazně lepší než loni, kdy převleky trojice, která se tradičně objevuje v ulicích českých měst a vesnic 5. prosince, byly beznadějně rozebrány už listopadu.

Foto: Karolina-Zarzycká , Novinky

Kostýmy se půjčují od 450 korun za kus, mikulášský je nejdražší.

Článek

"Letos je ještě možné si něco půjčit, loni už od poloviny listopadu nebylo nic," řekla Michaela Štěpánová z Agentury Karneval. Soudí, že šetří hlavně rodiny, firmy si na večírky objednávají převleky stejně hojně jako v době, kdy světová hospodářská krize byla ještě ve hvězdách.

"Je asi jednodušší dát pytlík za okno než platit příchod Mikuláše nebo přemlouvat někoho, kdo se úkolu dobrovolně zhostí," dodala Štěpánová.

Maska průměrně za 550 korun

Meziročně o něco menší zájem o převleky Mikuláše a čertů zaznamenali také v půjčovně Ladana. "Klientů je míň, možná přeci lidé pocítili krizi a šetří," uvedla pracovnice firmy. Za kompletní převlek Mikuláše, který se skládá z ornátu, bílé košile, mitry a berly zaplatí zákazník od 450 do 750 korun. Čerti a andělé jsou o něco levnější.

Na rozdíl od dřívějška, kdy si lidé převážně půjčovali oděv Mikuláše, letos je zájem o trojici vyrovnaný. "Buď dotyčný nedělá na 5. prosince nic, nebo si bere komplet," vysvětlila Štěpánová. Někteří k tomu přibírají i Santa Clause. "Ten sice nemá s blížící se tradicí nic společného, ale někteří klienti si ho vysloveně vyžadují, asi na firemní večírky," dodala.

Letos frčí erotické součásti

Základ kostýmů se příliš nemění, ale převleky se inovují. "Letos je velká poptávka po erotických součástech oděvu, krátká čertovská sukně nebo sexy andělský top jdou na dračku," přiblížila Štěpánová. Zvýšený zájem je i o červené podvazky, rudé podprsenky s peřím či korzety s andělskými křídly, řekla prodavačka v italském obchodě s erotickým prádlem v centru Prahy.

Advent patří vedle masopustu k vrcholům sezóny v půjčovnách. Díky firemním vánočním večírkům je zájem i o jiné masky než jen mikulášské.

"Každý rok je jiný. Letos se pořádají večírky ve stylu 20. a 30 let, díky dvacetiletému výročí svobody jsou populární i obleky z 80. let, v nichž na ulici už potkáte málokoho," uvedla Krátká. Podle ní v zapomnění neupadl ani děda Mráz, i jeho kostým lze v půjčovnách sehnat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám