Hlavní obsah

Koza jako netradiční vánoční dárek od Člověka v tísni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koza pro chudé Afričany nebo pumpa na vodu do Afghánistánu mohou být letos netradičními vánočními dárky. Společnost Člověk v tísni totiž spustila internetový obchod Skutečný dárek, kde mohou lidé koupit k Vánocům darovací certifikáty třeba na školní tabuli nebo dvacet kuřat. Informoval o tom Tomáš Vyhnálek, který má projekt na starosti.

Článek

Člověk v tísni nabízí certifikáty v hodnotě 200 až 7500 korun, na konkrétní pomoc jde přitom plná částka certifikátu. Za 250 korun pořídí zájemci 20 kuřat pro chudou africkou rodinu, která pak slepice využije buď na vajíčka a maso, nebo je na trhu vymění za oblečení. Za 900 korun se dá koupit koza pro rodinu v Kongu, za 4500 pak pumpa na vodu do Afghánistánu. Nejdražší je kráva pro chudé děti na Srí Lance. Ta stojí 7500 a rodiny z ní mají kromě každodenního přídělu mléka i telata, která pak mohou dále prodat. V nabídce jsou ale třeba i sešity, tužky a tabule do africké školy nebo kojenecká výživa pro děti v Namibii.

Během pár dní, kdy je internetový obchod v provozu, už se podařilo prodat certifikáty za 400 000 korun. Dárci si navíc certifikát mohou odečíst z daní.

Pokud ale zájemce přispěje třeba na novou školní tabuli a v dané africké škole bude aktuálně potřeba něco jiného, mohou být jeho peníze využity třeba na nákup sešitů nebo tužek. Vždy se ale použijí v oblasti, na kterou dárce přispěl, v tomto případě tedy školství. Za peníze z tohoto programu se také budují a opravují školy, z programu voda se zase financuje stavba nových studní a opravy vodních nádrží. Program obživa zase pomáhá v oblastech, kde válka nebo přírodní katastrofa připravila lidi o živobytí.

To je případ Mamy Mapendové z Konga, která se svými šesti dětmi ještě donedávna žila v chatrči a neměli co jíst. Díky podpoře českých dárců jim humanitární pracovníci postavili provizorní domek a koupili kozu, slepici a kachnu, které může rodina využít na mléko a maso. Do budoucna očekávají, že se jim hospodářství rozroste tak, aby je uživilo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám