Hlavní obsah

Před Vánoci vystoupí v Praze i Magdalena Kožená

– Praha

Koledy, pastorely i slavná Rybova Česká mše vánoční zní oproti původní tradici v pražských chrámech a koncertních síních již v době adventu. Hlavní hudební událostí předvánočních dnů bude vystoupení slavné mezzosopranistky Magdaleny Kožené, která zazpívá v Národním divadle.

Foto: archiv, Právo

Mezzosopranistka Magdalena Kožená zazpívá před Vánoci v Národním divadle

Článek

Premiéru skladby nazvané Missa pastoralis od Antonína Liehmanna uvede 25. prosince v kostele sv. Šimona a Judy Komorní orchestr Pražských symfoniků pod taktovkou dirigenta Jaroslava Brycha. "Liehmannovu mši objevil a transkriboval Stanislav Ondráček. Byla nám nabídnuta k provedení a my jsme ji rádi přijali. Věříme, že bude milým překvapením v záplavě 'Rybovek' a koled a že se nám ji podaří prosadit do repertoáru i dalších ansámblů," řekl programový ředitel Symfonického orchestru hl. města Prahy FOK Petr Daněk.

Netradiční program u sv. Šimona a Judy nabídnou pražští komorní symfonikové i 26. prosince. Každý příchozí posluchač obdrží podle svého hlasu part České mše vánoční a zasedne v příslušné hlasové sekci. "A pak se zapojí do zpěvu podle své chuti a možností. Věříme, že Rybova mše je už natolik známá a všemi ozpívaná, že se nápad podaří realizovat a bude to výjimečné provedení této populární skladby s nejpočetnějším sborem v historii," poznamenal Daněk. Koncert se skladbou zvanou Rybovka cum populo (se zpívajícím publikem) je už téměř vyprodaný.

Atmosféru předvánoční Prahy také zpestří koncert nejuznávanější české pěvkyně současnosti Magdaleny Kožené. Vystoupí 18. a 20. prosince v Národním divadle, poprvé za doprovodu Pražské komorní filharmonie a dirigenta Kaspara Zehndera. Mezzosopranistka se představí v širokém repertoáru od árií z oper Hectora Berlioze, Julese Masseneta, George Bizeta až po písně Gustava Mahlera.

Houslista Pavel Šporcl vyšetřil čas na vánoční koncerty

V nabitém programu populárního houslisty Pavla Šporcla, který stále pokračuje v turné Gipsy way tour, se našlo místo i pro dva vánoční koncerty v Praze. V pražské Státní opeře se 16. prosince zúčastní galakoncertu Vánoce v opeře a 22. prosince při vystoupení v Divadle Hybernia na Vánočním koncertu zahraje skladby Antonia Vivaldiho a Johanna Sebastiana Bacha.

V Národním divadle již začaly také tradiční adventní koncerty. V podání orchestru Collegium 1704, Kühnova dětského sboru a sólistů zde každou adventní neděli zní vánoční hudba Johanna Sebastiana Bacha i tradiční Rybova mše.

Výročí svého vzniku oslaví 23. prosince dvěma vánočními koncerty i Pražský filharmonický sbor (PFS) - v Betlémské kapli s Komorním orchestrem Pavla Haase. "PFS slaví 75 let od prvního koncertování, a to hned na vlnách Radiojournalu Praha. Sbor se tehdy jmenoval Sbor Radiojournalu Praha," připomněl historii tělesa ředitel PFS Richard Sporka. Zazní vánoční pastorela Rozmilý slavíčku a Česká mše vánoční.

Tuto oblíbenou mši provede mimo jiné i Foerstrovo komorní pěvecké sdružení v kostele U Salvátora, Český národní symfonický orchestr v Obecním domě nebo rozhlasoví symfonikové v Rudolfinu. Scénicky ji nastuduje i Český komorní sbor v kostele sv. Šimona a Judy.

Autorsky upravené koledy a adventní písně v netradičním a minimalistickém pojetí představí 13. prosince Irena a Vojtěch Havlovi v Komunitním centru sv. Prokopa v Nových Butovicích. "S violami da gamba nikterak neomezují své hudební myšlení, zároveň ale prvořadně ctí podstatu lidových koled, které interpretují jak s maximální věrností, tak ve výrazných, ale přesto citlivých úpravách," dodala za pořadatele Lucie Haschková o koncertu, který je pokračováním cyklu Třináctého na třináctce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám