Hlavní obsah

Vánoční výstava na hradě Šternberk bude letos zaměřena na knihy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šternberk

Do svátečního hávu se od soboty 5. prosince oblékne hrad Šternberk při tradiční vánoční výstavě. Hlavní pozornost její organizátoři letos soustředili na knihu coby nejkrásnější vánoční dárek. Chybět nebudou ani klasické doplňky svátků, jako jsou betlémy, stromečky či slavnostně prostřený stůl.

Článek

"Snažíme se pro výstavu každý rok vymyslet nové téma. Zatímco loni jsme se věnovali hračkám, letos přišla na řadu kniha. Návštěvníky bychom chtěli podnítit k tomu, aby knihy kupovali třeba jako vánoční dárek a hlavně je četli," uvedla kastelánka.

V hradních prostorách budou vystaveny nejznámější tituly zejména pro děti a mládež. Chybět nebude například několik vydání Babičky Boženy Němcové. Vystavené knihy doplní loutky.

Vánoční stromky, cukroví i formy na pečení

Autoři výstavy slibují, že kromě knih lidé najdou vše potřebné k navození vánoční atmosféry. Tedy různě nazdobené vánoční stromečky, formy na pečení, vánoční cukroví, ozdoby a podobně. Významnou částí expozice bude přehlídka více než stobetlémů.

"Betlémy jsou různého stáří, velikosti i materiálů. Je mezi nimi i šternberský betlém se zhruba 150 figurami z lepenky a dřeva, který začal vznikat v roce 1827," doplnila Gottwaldová.

Výstava se uskuteční od 5. prosince do 4. ledna příštího roku a bude přístupná denně kromě pondělí. Zájemci si její prohlídkou mohou zpestřit i vánoční svátky včetně Štědrého dne.

Období adventu na hradě obohatí i další akce. Patří k nim tradiční dětský vánoční jarmark či vánoční setkání seniorů. Na 25. prosince jsou naplánovány večerní prohlídky hradem s koledami a povídáním o Vánocích a sváteční program 27. prosince završí divadelní představení pro děti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám