Hlavní obsah

Pro Japonce jsou Vánoce exotickým svátkem

Tokio

Přemýšlíte, jak asi vypadají vánoční svátky v Japonsku? Odhaduje se, že v Japonsku nežije ani jedno celé procento křesťanů. Japonci ve dnech, kdy slavíme Vánoce, nemají pracovní volno. Přesto svým způsobem Vánoce slaví. V předvánočním čase se tu například řidiči místního dopravního prostředku - rikši - převlékli za Santu Clause a takto vyšňořeni vozili zákazníky centrem Tokia.

Článek

Japonci Vánoce vítají jako komerčně zaměřený svátek. Znají historii Vánoc a velké korporace připravují ve městech vánoční dekorace, osvětlují tisíci žárovek své budovy a stromy v okolí.

Ve čtvrtek 3. prosince se do oblečků Santa Clause například převlékli i řidiči místních dvoukolových vozítek a takto vyšňořeni, s odhodláním porazit i déšť, vozili zákazníky centrem Tokia. Jejich zákaznicemi bylo tentokrát 40 žen, které byly pozvány mezinárodní společností Smart Co, která prodává katalogy a dárkové poukázky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Japonští rikšové se převlékli za Santa ClauseVideo: Reuters

Japonci adoptovali i další zvyky. Mnoho lidí zdobí vánoční stromky a 25. prosince pořádají vánoční večírky. Japonci mají tendenci věci, které je v zahraničí zaujaly, transformovat do něčeho, co začne být typické pro Japonsko. Japonský způsob, jak oslavit Štědrý den, je tak konzumace vánočních moučníků.

Štědrý večer se také stal nocí pro milence, kteří chodí na romantické vycházky a navštěvují luxusní restaurace a hotely. Opravdu není snadné rezervovat si ten den na poslední chvíli místa v restauraci nebo v hotelu.

Vánoce jsou pro Japonce zpestřením

Kromě vánočních dárků si lidé v Japonsku také předávají zvláštní dárek „oseibo“ (dárek ke konci roku), a to zejména v rámci firem a mezi obchodními partnery.

Prosinec je svátkem „bounenkai“ (oslava starého roku). Vánoční party tak bývají spojovány s „bounenkai“. V prosinci není žádnou zvláštností vidět večer na ulicích spousty opilých lidí.

Pro Japonce jsou Vánoce příjemným zpestřením v průběhu roku, ale japonský Nový rok je pro ně mnohem důležitějším svátkem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám