Hlavní obsah

Hrátky s dělobuchy a rachejtlemi děsí psí miláčky. Často pro ně končí tragicky

Novinky, Karolina Zarzycká

Příchodem Mikuláše, čerta a anděla počínaje a silvestrovskou oslavou konče začínají jít na odbyt také různé pyrotechnické pomůcky. Patří mezi ně dělbuchy a rachejtle. S touto zábavní technikou je třeba zacházet opatrně, především je-li v rukou dětí. Pamatovat je třeba také na zvířata, hlavně na psy.

Foto: Profimedia.cz

Někteří psi by pod stromeček měli dostat sluchátka, aby neslyšeli hluk zábavní pyrotechniky

Článek

Psi se totiž v době svátků a různých oslav procházejí se svými páníčky v ulicích častěji než kočky, morčata či fretky. Pohybují se nízko u země a otřesy s dělbuchů cítí také fyzicky, nejenom ušima.

Hrozí zaběhnutí či smrt pod autem

Pokud nejsou na vodítku, mohou se velmi snadno zaběhnout, neboť se z leknutí vystraší a nekoordinovaně prchají. Nemluvě o tom, že by je třeba mohlo přejet auto, pokud vběhnou do rušné vozovky.

S mladistvými výrostky se jen stěží domluvíme o nerozumnosti jejich počínání, pokud hážou dělbuchy pod nohy lidí či před čenichy zvířat, jaké to může mít následky.

Je třeba v nejširší míře apelovat na pány, aby co nejvíce omezili pohyb tam, kde se rachejtle odpalují. Také by své psy měli mít vždy na vodítku, protože by se jim mohli zaběhnout.

Psa je třeba vybavit známkou

V případě zaběhnutí ať majitelé psa neprodleně kontaktují nejbližší útulek, případně strážníky městské policie na telefonním čísle 156, neboť obvykle mívají přehled o akcích odchytové služby i zaběhlých psech. Systém je propojen, většinou o psu někdo nějakou zprávu podá.

Je také dobré vybavit psa známkou z telefonním číslem majitele, čipování nestačí. Kdo totiž nalezne zaběhnutého psa, většinou nemá čtečku čipů a páníčka může snáze zkontaktovat přes číslo na známce.

Na silvestrovskou oslavu bez psa

Majitelé by určitě měli vyvarovat například silvestrovských oslav v rušných ulicích velkoměsta spolu se čtyřnohým přítelem, mohlo by to mít tragické následky. Pokud už pes opravdu špatně snáší rány z rachejtlí či zvuk ohňostrojů, i když je v bezpečí domova, měl by se majitel poradit s veterinářem o případném podání uklidňujících léků. Tím by mohl předejít nepředložené zdravotní komplikaci, jakou může být například epileptický záchvat.

Reklama

Související články

Františkové mají sraz v Sedlčanech

Vůně Vánoc se bude už tuto sobotu vznášet nad sedlčanským náměstím. Dají si tam totiž dostaveníčko příznivci tradičních vánočních františků. Pokusí se vytvořit...

Voňavé kaštany hřejí v rukou i žaludku

Pečené kaštany našly své pevné místo na českých vánočních trzích. Do stánků, na grily a plechy se vrátily po mnohaleté pauze, kdy sladké plody většina Čechů...

Výběr článků

Načítám