Hlavní obsah

Nalaďte se na vánoční svátky

Právo, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před koncem roku snad každý rád uteče obvyklému předvánočnímu shonu a najde si čas a příležitost, aby se naladil na blížící se svátky. Kdo chce, může se začít už teď.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte na předvánoční výstavu do galerie Mariette na zámku ve Vizovicích na Zlínsku.

Článek

Kromě tradičních vánočních koncertů a jarmarků, které se uskuteční takřka v každém městě v zemi, se můžete vypravit třeba na tematické výstavy, které vás inspirují ke stylové výzdobě bytu. Seznámíte se s tradičními zvyky a řemesly ve skanzenech a lákat budou v době adventu i mnohé zámky, v nichž zažijete romantické prohlídky svátečně vyzdobených komnat.

Příjemnou vánoční atmosféru navodí tradiční jarmarky. Několik z nich se odehraje i jinde než na náměstích měst. K těm nejznámějším patří Vánoční jarmark ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm (www.vmp.cz).

Letos se koná v sobotu 12. prosince a vedle bohatého zvykoslovného programu v hlavním areálu Dřevěné městečko čeká návštěvníky lahůdka ve Valašské dědině, kde budou připraveny oživené expozice – řemeslníci a zemědělci předvedou staré zvyky a obyčeje.

Festivaly i jarmarky 

Kromě toho se můžete přijít naladit i další sobotu a neděli, kdy zde bude k vidění živý betlém. Na živý betlém se můžete zajít podívat i 19. prosince do Břeclavi (www.slovackykruzek.cz), 23. prosince do Horní Plané na Šumavě (www.horniplana.cz), nebo na Štědrý den do Třešti (www.trest.cz).

Celou řadu akcí připravuje i hlavní město Praha. Opět se uskuteční také Mezinárodní festival adventní a vánoční hudby Pražské Vánoce od 9. do 12.prosince (www.choirs.cz). Soutěžní festival vánočních koled a zvyků probíhá v pražských kostelích a dalších sálech po celé Praze.

Předvánoční čas zpříjemní také řada českých a moravských zámků a hradů, které připravují jarmarky, tvůrčí dílny i netradiční prohlídky.

Na středočeském zámku Loučeň (www.zamekloucen.cz) návštěvníky na nádvoří přivítá 20. prosince knížecí rodina a pozve je na živý betlém.

Zámek v Jindřichově Hradci nabídne ve dnech 11. a 12. prosince živý betlém, ukázku provozu černé kuchyně a starých řemesel i historické trhy (www.zamek-jindrichuv hradec.eu). Severočeský hrad Grabštejn připravuje na 12. prosince Grabštejnské Vánoce. Tajemná atmosféra, která se tento den bude hradem linout, má připomenout, že Vánoce nejsou jen o nakupování dárků (www.hrad-grabstejn.cz).

Zámek v Bučovicích ve dnech 12. až 20. prosince slavnostně vyzdobí historické sály a přiblíží návštěvníkům atmosféru vánočních svátků v dobách minulých (www.bucovice-zamek.cz).

Vánoce ve znamení rekordů

V Pelhřimově zažijete předvánoční program příznačný pro toto české „hlavní město“ rekordů – 20. prosince se tu uskuteční program Zlatá neděle na radnici, který nabídne kromě zpívání pod vánočním stromem, předvádění řemesel a soutěží také přehlídku vánočních NEJ z Muzea rekordů a kuriozit a pro dospělé grog z obří konvičky (www.dobryden.cz).

Není nad to, vrátit se prokřehlí z mrazu a předvánočního shonu do útulného a klidného domova, který dýchá pohodou. Romantickou atmosféru pomůže navodit vánoční výzdoba. Nemáte k tomu dost fantazie? Vyrazte na předvánoční výstavu do galerie Mariette na zámku ve Vizovicích na Zlínsku (http://zamek-viz.hyperlink.cz).

Koná se již poněkolikáté a těší se vždy velkému zájmu, protože vždy představuje aktuální evropské trendy. K dostání je samozřejmě i tradiční obřadní vizovické pečivo.

V zámecké kapli se navíc od 23. do 27. prosince uskuteční tradiční výstava betlémů.

Nepřeberné množství inspirace můžete nasbírat také ve Vánočním domě na zámečku Doubí u Karlových Varů. Najdete tu vše od svícnů a dekorací, přes betlémy až po stromky dekorované do všech možných barev. (www.vanocnidum. cz)

Podobná výstava s poetickým názvem Vánoce na půdě se koná v Galerii radniční sklípek v Litvínově (www.mulitvinov.cz). Každý zde vystavený stromek je dílem jiného výtvarníka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám