Hlavní obsah

Vánoční trhy se otevřou na Staroměstském a Václavském náměstí

Pražané a návštěvníci hlavního města se můžou těšit na dva vánoční trhy v centru metropole, budou v barvě zlaté a bílé. Trh na Staroměstském náměstí se otevře v sobotu, na Václavském náměstí v neděli. První se ponese v tradičnějším duchu, druhý v modernějším. Na Václavském náměstí navíc vyroste pódium pro kulturní vystoupení.

Foto: Barbora Vaníčková, Novinky

Různé vánoční dekorace lze najít na trzích

Článek

Celková koncepce trhů je velkorysejší, řekl obchodní ředitel pořadatelské firmy Taiko Petr Benáčan. Náklady na oba vánoční trhy činí 15 až 17 miliónů korun, což je o dva až tři milióny více než loni.

"Na Václavském náměstí bude nově umístěno kulturní pódium. Chceme trošku povznést jeho úroveň tak, aby se vyrovnalo Staroměstskému náměstí a nebylo vnímáno jako to druhé," řekl Benáčan. Bude mít proto vlastní kulturní program.

Foto: Barbora Vaníčková, Novinky

Jak si letos ozdobíme vánoční stromek?

Na zlatorudě dekorovaném Staroměstském náměstí vystoupí soubory, které budou hrát dobovou a folklórní muziku. Objeví se mimo jiné i zahraniční soubory - například ze Singapuru, z Jihoafrické republiky nebo z Německa. "Václavské náměstí bude pojato mírně moderněji. Chceme, aby se zapojily různé školy umění a jiné soubory. Nebudou to typicky jenom čistě vánoční zpěvy a koledy," řekl Benáčan.

Na trzích evropské tradiční  pochoutky

Na Staroměstském náměstí bude stát asi stovka dřevěných domků a stánků. Na Václavském náměstí jich bude asi 60, přičemž nebudou stát ve středu jeho dolní poloviny, ale po stranách, takže člověk dohlédne z Můstku na muzeum. Podle Benáčana gastronomický sortiment zůstal hospodářskou krizí takřka nedotčen. Trhy letos získávají evropský charakter tím, že na nich bude možné vyzkoušet tradiční pochutiny z různých koutů Evropy.

Co se vánočních dekorativních předmětů týče, podařilo se prý v posledním měsíci přece jen najít prodejce, kteří mají o provozování stánku zájem. Koupit tu tak i letos bude možné ozdoby, svícny, jmelí, věnce, svíčky nebo dřevěné hračky.

Menší trhy i v dalších částech Prahy

Vánoční trhy na území městské části Praha 7 nebudou vzhledem k nedostatku vhodných prostor příliš okázalé, řekl mluvčí Martin Vokuš. Na Strossmayerově náměstí budou od soboty 28. listopadu stát čtyři menší stánky, dva s občerstvením a dva s vánočními dekorativní předměty. Pravidelné vánoční trhy organizuje od 11. do 20. prosince na holešovickém výstavišti i společnost Incheba.

Vánoční trh na Praze 6 je součástí kulturního programu Vánoce 2009, který tato městská část uspořádá od 4. do 20. prosince. Vystoupí zde zpěváci a umělecké soubory mateřských a základních škol. Na Vítězném náměstí bude podle mluvčího Martina Šalka okolo dvanácti stánků s vánočním sortimentem, jídlem a pitím.

Trhy probíhají i v dalších částech Prahy. Typické prodejní stánky s rozličným zbožím, umělý vánoční strom a několik koncertů jsou Pražanům od minulého týdne k dispozici na náměstí Míru v Praze 2. Podle internetových stránek Prahy 2 potrvají až do Štědrého dne. Letos se budou poprvé trhy konat i na Palackého náměstí, otevřou se 27. listopadu. Na návštěvníky zde bude kromě 24 prodejních stánků čekat i velký vánoční strom v barvě šampaň.

Další trh v Praze 1 vyrostl dnes na náměstí Republiky a bude tu do Štědrého dne. V Praze 3 si lidé mohou vychutnat vánoční atmosféru na náměstí Jiřího z Poděbrad. Prodejci zde vystavují zboží od 23. listopadu a dárky bude možné nakupovat do 24. prosince.

Vánoční trh bude také na pěší zóně před Arkádami Pankrác v Praze 4. Začne 28. listopadu a kromě vánočních trhů a stromků zde bude kluziště s doprovodným programem, kde nebude chybět například ledový bar.

Vánoční trhy v Praze 5 začínají 28. listopadu. Jejich dějištěm bude pěší zóna Anděl, kde tradiční vánoční sortiment, včetně svařeného vína, punče a ozdob, bude nabízet 32 stánků. Čtyři stánky a betlém budou i před kostelem svatého Václava na náměstí 14. října. Konec prodeje je naplánován na 22. prosince, sdělil mluvčí Radovan Myslík.

V Praze 10 bude vánoční trh od 5. prosince na prostranství pod rozsvíceným vánočním stromem před nákupním komplexem Eden ve Vršovicích. Stánky budou nabízet typické vánoční předměty i občerstvení ve staročeském stylu. Jarmark podle mluvčího Jana Charváta skončí 17. prosince.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zvládnout Vánoce bez přibírání na váze

Patříte mezi ty, kteří před Vánoci lamentují, kolik kil zas naberou? A po svátcích kvitujete, kolik kil jste opravdu nabrali... Dietním chybám lze předejít již...

Výběr článků

Načítám