Hlavní obsah

Vánoční trhy u našich sousedů začínají už v listopadu

Právo, Jana Hanušková

Svíčky, skleněné ozdoby, svařené víno, pečené kaštany a krajové speciality. Tak vypadají vánoční trhy v Německu, Rakousku nebo severní části Itálie. Mají dlouhou tradici a letos se za nimi můžeme vypravit už od konce listopadu.

Článek

V rakouské Vídni začíná Christkondlmarkt 14. listopadu a potrvá až do Štědrého dne. Před vídeňskou radnicí se odehrává už dvacet let a nejznámějším jeho symbolem je asi srdíčkový strom. „K předvánoční atmosféře ve Vídni určitě patří. Stejně jako chodit po Rathausplatzu se svařeným vínem. Kamarádka nikdy v rakouské metropoli nebyla, tak tam vyrazíme právě o adventu. A k němu patří trh,“ říká pětadvacetiletá Petra, studentka divadelní fakulty z Prahy.

Letos mohou návštěvníci vybírat zboží ve více jak 140 stáncích. Chybět nebudou hračky, vánoční ozdoby, oblečení, sportovní a kožené zboží, umělecké předměty, sklo, ale i pečené kaštany, sladkosti nebo laskominy vyrobené z medu. Otevřeno je každý den od 10 do 23 hod., 24. prosince jen do 18 hod. Další informace v němčině a angličtině na www.christkindlmarkt.at

Vánoce v Linci

V adventní době se Linec proměňuje v romantické město vánočních betlémů. Ve výlohách, na veřejných prostranstvích, v kostelích a muzeích mohou návštěvníci obdivovat jesličky z celého světa. Vánoční trh na hlavním náměstí v Linci voní pak od 21. listopadu do 23. prosince po čerstvě pražených mandlí, zapečených bramborách se šunkovou nádivkou, pečených kaštanech a samozřejmě lineckém těstě. Návštěvníci si mohou dát i pravý vánoční punč, domácí medovinu nebo svařené víno. Mezi oblíbené atrakce patří i tradiční vyroba svíček - každý si tak může udělat z včelího vosku vlastní svíčku a odnést si ji domů na adventní stůl. Informace na www.linz.at

Jen kousek na jih

Mluví se tu ještě německy a přitom jste v Itálii. Po průjezdu brennerským průsmykem se hned za rakouskými hranicemi otevře zajímavá kombinace středomořské atmosféry s typicky alpskými kulisami. Jižní Tyrolsko jako nejsevernější italská provincie si to vše zachovalo i na svých vánočních tzích.

Vychutnat si kouzlo Vánoc můžete hned v hlavním městě provincie v Bolzanu. Ve městě, které bylo odedávna křižovatkou obchodních cest. Hlavní trh se koná na náměstí Waltherplatz (italsky Piazza Walther), kam nesmějí auta a kde je také pomník minisengra Walthera von der Vogelweida. Světlo svíček, kořeněné vůně a libé tóny, oznamující příchod Vánoc, ale prostupují všechny úzké uličky, podloubí a náměstíčka středověkého Bolzana, na něž z výšky pohlíží dolomitské pohoří Rosengarten (Catinaccio). Trh je otevřen od 21.11 do 23.12. od pondělí do pátku od 10 do 19 hod., v sobotu od 9 do 20 hod. a v neděli od 9 do 19 hod. Další informace na www.

Vánoce na kolonádě

Krásné lázeňské město Merano, které si zamilovala už císařovna Sissi, má vánoční thy samozřejmě rozložené na své kolonádě. Letos se tu konají od 27. listopadu až do šestého ledna 2010. Kromě uměleckých předmětů nebo ochutnávky místního cukroví jsou tady i stánky nabízející svařené víno nebo výrobky s označením typické jihotyrolské produkty - sem patří uzená šunka zvaná špek, sýry, chléb (Schüttelbrot je vlastně velmi křupavá žitná chlebová placka) či vína. Jižní Tyrolsko je pravlastí Tramínu, v bolzanské kotlině se pak rodí třeba skvělý červený Lagrein.

S německou precizností

Někdejší německá metropole Bonn, rodiště Ludwiga Van Beethovena, letos otevře trhy před svou katedrálou a také v celém centru v pátek 20. listopadu, skončí ve středu 23. prosince. Ke koupi ve víc jako sto padesáti stáncích budou originální dárky, atmosféru bude dotvářet doprovodný program naladěný na tradiční vánoční hudební vlnu. Doporučujeme vyzkoušet výborné svařené víno (Glühwein) a vánoční laskominy, jakými jsou třeba pečené kaštany, nebo vyhlášené rýnské bylinkové klobásky Currywurst (k dostání asi za dvě a půl eura). Skvělé jsou také místní koláče Fach a vánoční cukrářské štoly.

Vánoce v okolí Bonnu

Raritou je středověký vánoční trh v Siegburgu situovaný na úpatí Klosterbergu (Klášterní hory). Přes 50 řemeslníků ve svých stáncích oživuje řemesla, která jsou k vidění již jen vzácně, nebo dokonce zcela zmizela. Autentickou atmosféru dotváří také to, že při akci chybí elektřina a umělé osvětlení. Trh zahajuje každý den v 11 hodin za doprovodu hudby rychtář. Do 20 hodin, kdy noční hlídač trh uzavírá, je možné naslouchat pouličním zpěvákům nebo obdivovat dovednosti žonglérů a bavičů. Do Siegburgu vás za necelou půlhodinku doveze z Bonnu lokálka. Letos trh probíhá od 28. listopadu do 22. prosince. Další informace na www.bonn-region.de

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zvládnout Vánoce bez přibírání na váze

Patříte mezi ty, kteří před Vánoci lamentují, kolik kil zas naberou? A po svátcích kvitujete, kolik kil jste opravdu nabrali... Dietním chybám lze předejít již...

Výběr článků

Načítám