Sladce vonící svíce obalené hřebíčkem a svitky skořice vytváří příjemný doplněk útulné domácnosti. Při zapálení svíček ale pamatujme na to, že nesmějí plápolat bez našeho dozoru.

1. Sladce vonící hřebíček pochází z usušených květních poupat hřebíčkovce, až 10 m vysokého vždyzeleného stromu. Tato přísada do pokrmů se může též stát hezkým zdobným prvkem na svíci. Hřebíčky lepíme bezbarvým účinným lepidlem.

 

Voňavé svíčky, krok 1

2. Hřebíčky lze řadit do pásů, přičemž střídáme polohu poupat – jednou je umístíme hlavičkou nahoru a podruhé opačně. Podle výšky svíce takto vytvoříme několik řad, které prostřídáme ovázaným lýkem – tím ale vážeme až po úplném zaschnutí lepidla.

 

voňavé svíčky, krok 2

 

3. Svitková skořice je vlastně sloupaná kůra vždyzeleného stromu – skořicovníku. Tento strom příbuzný s vavřínem dorůstá až 15m výšky, avšak my jej známe už jen jako vonné koření. Svitky skořice můžeme také polepit svíčku kolem celého jejího obvodu.

 

Voňavé svíčky, krok 3

 

4. Aby skořice dobře držela a před zaschnutím lepidla nesklouzávala, pomůžeme si gumičkou, kterou jednotlivé kousky utáhneme. Nakonec ovážeme celou svíčku lýkem, čímž dekoraci důkladně přitiskneme a dozdobíme.

 

Voňavé svíčky, krok 4

 

5. Tvrdá květní poupata hřebíčku lze zapichovat do svíčky. Tím vytvoříme rozmanitou dekoraci. Abychom vosk přitom nevydrobili, nahřejeme kovovou jehlici, nebozízek či silnou jehlu nad ohněm a vypíchneme do svíčky předem vždy dírku. Dovnitř pak snadno zasuneme hřebíček.

 

Voňavé svíčky, krok 5

 

 6. Již při krájení pomerančů nebo citronů se line příjemná citrusová vůně. Tato vůně prosycující své okolí má ještě jeden význam – schopnost ničit škodlivé bakterie. Plátky těchto plodů, ale i kořenové zeleniny, mrkve, pastiňáku, petržele nakrájíme na tenké, asi 3 mm silné plátky a usušíme je.

 

Voňavé svíčky, krok 6

 

7. Chceme-li uspíšit sušení, rozložíme plátky na pečicí papír, který podložíme mřížkou a vložíme do trouby. Při teplotě asi 75 °C pak zvolna ovoce a zeleninu sušíme. Troubu necháme přitom pootevřenou a sušení hlídáme, aby nedošlo k připálení.

 

Voňavé svíčky, krok 7


8. Zejména citron a pomeranč se snadno připálí a začne černat. Tyto poškozené plátky nemusíme hned vyhazovat, ale necháme je při pozvolném sušení zčernat. Dosušování průběžně také kontrolujeme, aby zčernala pouze dužina a kůra zůstala bílá.

 

Voňavé svíčky, krok 8


9. S částečně usušenými kolečky pomerančů a citronů krásně svíčku ozdobíme. Plátky by neměly být zcela suché, aby nebyly křehké, ale pouze vláčné. Jen takovými svíčku obalíme, přičemž si opět pomůžeme gumičkou, pod kterou kolečka zasunujeme. Gumičku nakonec zakryjeme lýkem.

 

Voňavé svíčky, krok 9


10. Barevnými plátky šikmo nakrájené mrkve a bílého pastiňáku také zajímavě ozdobíme svíce. Sušené plátky zasunujeme kolem obvodu svíčky pod gumičku a převážeme lýkem. Tento rustikální styl oživí atmosféru svojí zemitostí.

 

Voňavé svíčky, krok 10

 

Fota: Miroslava Kubišová, Právo