Hlavní obsah

Františkové mají sraz v Sedlčanech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vůně Vánoc se bude už tuto sobotu vznášet nad sedlčanským náměstím. Dají si tam totiž dostaveníčko příznivci tradičních vánočních františků. Pokusí se vytvořit rekord v kategorii Nejvíce lidí s františkem na jednom místě. Akce je součástí Dne pro dětskou knihu.

Foto: Profimedia.cz

Vánoční františek může mít různou podobu

Článek

Pořadatelé tak zároveň chtějí vzdát hold spisovateli Františku Nepilovi, který by se letos dožil 80 let. Sdělila to vedoucí Městské knihovny Sedlčany Blanka Tauberová. "Poctu chceme složit ale i nenápadným černým kominíčkům - františkům, bez nichž bychom si ještě nedávno nedokázali české Vánoce představit, ale dnes se z nich pomalu vytrácejí," dodala.

Obzvlášť vítáni jsou podle ní nositelé jména František. Mohli by přispět k dosažení dalšího rekordu, a to v setkání nejvíce Františků s františkem na jednom místě. Nikdo z účastníků rekordu by ale neměl zapomenout přinést si s sebou nádobku, která jej i jeho okolí uchrání před popálením od doutnajícího františka.

Pozván je i skřítek Ftantišek

Pořadatelé pozvali i skřítka Františka z televizního pořadu pro děti Kouzelná školka. Přijet by mohl i autor dvou knih o Františkovi Miloš Kratochvíl. Dalším z hostů bude rozhlasový moderátor, fejetonista a básník František Novotný. Na Františka Nepila zavzpomíná bývalý pražský knihkupec, spisovatel a recesista Vráťa Ebr.

Třetí ročník Dne pro dětskou knihovnu vyhlásil na 28. listopad Svaz knihovníků a informačních pracovníků (SKIP). V Sedlčanech bude jeho součástí kromě pokusu o rekord i den otevřených dveří v knihovně. Na sedlčanském náměstí se pak rozsvítí vánoční strom.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám