Hlavní obsah

Legendární vánočkový trh v Drážďanech láká na mezinárodní speciality

Právo, Bohuslav Borovička

V adventu jsou Drážďany oblíbeným turistickým cílem díky jednomu z nejstarších vánočních trhů v Německu – světoznámému vánočkovému trhu.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Stánky s vánočním zbožím jsou v obležení dětí i dospělých.

Článek

 Vznik trhu sahá do roku 1434. Vrcholem vánočkového trhu je slavnost štol: obří vánoční štola o hmotnosti asi čtyř tun putuje od Zwingeru kolem Semperovy opery, kostelů Hofkirche a Frauenkirche až na vánočkový trh, kde je pak rozřezána a prodávána návštěvníkům.

Vrcholným zážitkem adventu jsou také prohlídky a akce v jedinečném prostředí historických drážďanských staveb. Je možné si je podle dostupnosti zarezervovat například v rámci vánočního paušálu Maritim Hotel & Internationales Congress Center Dresden – nabízí třeba vstup do historické Zelené kupole nebo vstupenku na koncert Gloria in excelsis deo ve Frauenkirche o vánočních svátcích. Nabídky drážďanských hotelů najdete na (www.dresden.de).

Obchodníci budou v historických krojích

Středověké vánoční trhy v kulise malebných staletých městských center nebo hradů jsou stále oblíbenější. Příkladem může být esslingenský středověký a vánoční trh, který je i díky pochodňovému průvodu, dni provazníků a středověkému koncertu považován za vánoční trh, který je v Německu nejbohatší na zážitky. Od 24. listopadu do 22. prosince 2009 budou obchodníci v historických krojích nabízet své zboží stejně jako před mnoha staletími.

Barvíři, výrobci plsti, kováři, provazníci nebo foukači skla budou názorně demonstrovat staré řemeslné umění, o zábavu se navíc postarají šumaři a polykači ohně. (www.esslingen-tourist.de).

Od 19. listopadu do 23. prosince se bude uprostřed Porúří konat essenský vánoční trh s mezinárodně pestrou atmosférou. Své speciality a umění tu nabídnou obchodníci z mnoha zemí. Vedle lahodných peruánských brambor tu k mání budou africké dřevořezby, ozdoby z Indie a mile kýčovité nápady na dárky z USA. Essen se v předvánoční době rozzáří i mimo vánoční trh v rámci Týdnů světla do 9. ledna 2010.

Centrum města rozsvítí motivy velkoformátových světelných obrazů. Tématem je hlavní město kultury Ruhr 2010. (www.lichtwochen.essen.de)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám