Hlavní obsah

Vybíráme miniaturní a levný netbook pro ženu k Vánocům

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na tuzemském trhu je nepřeberná nabídka miniaturních a levných netbooků. Vybírat ten nejvhodnější model můžete zpravidla jen podle velikosti operační paměti, kapacity pevného disku a rozlišení displeje. Ostatní parametry jsou totiž takřka na chlup stejné. Pokud však netbook bude dárek k Vánocům pro něžnější pohlaví, prim by měla hrát barva, vzhled a hmotnost.

Foto: Profimedia.cz

Miniaturní netbooky se snaží zaujmout uživatele, kteří potřebují jednoduchý počítač, do kterého si budou moci kdykoliv dělat poznámky a jednoduše se s ním připojí na internet i na cestách.

Článek

Malé a levné netbooky jsou často vybaveny procesory Intel Atom. Jejich výkon není příliš vysoký, porovnávat je můžeme s počítači s procesory Pentium III, které se prodávaly v roce 2000.

Ty se i přes svůj nízký výkon ve většině strojů zabydlely, protože nabídnou až 30krát nižší spotřebu, než je tomu u dnešních počítačových sestav. Díky tomu může netbook pracovat na baterii bez elektrické zásuvky klidně až deset hodin.

Foto: Novinky

netbook

Výkonnější netbooky, jejichž cena často přesahuje hranici deseti tisíc korun, jsou však již vybaveny dostatečně výkonnými procesory AMD Athlon či Intel Celeron. Díky nim se dokážou miniaturní přenosné počítače rovnat i svým větším kolegům. 

Běh operačního systému, a to i včetně nejnovějších Windows 7, je s těmito procesory o poznání rychlejší a plynulejší. To je znát nejen při spouštění samotného laptopu, ale také při psaní textu, brouzdání na webu, nebo sledování filmů ve vyšším rozlišení.

Pohodlná klávesnice jako základ

Jedním z hlavních kritérií při výběru netbooku by měla být klávesnice. Většina přístrojů má totiž natolik drobné klávesy, že se na nich nedá pohodlně psát. To může být problém například při psaní všemi deseti prsty.

Některé modely v dnešní době však již mají kvalitní prostornou klávesnici, která je stejně velká, jako u běžných laptopů. Zpravidla se to týká přístrojů, jež jsou vybaveny displejem s větší úhlopříčkou než deset palců.

Přístroje s úhlopříčkou displeje nad deset palců jsou často také čitelnější, než menší modely. Větší ikonky i text ocení zpravidla starší jedinci a lidé, kteří mají problémy se zrakem. Větší modely se ale zároveň nabízejí také s vyšším rozlišením displeje, což ocení především náročnější uživatelé.

Pro koho jsou tedy netbooky?

Zatímco řada současných běžných notebooků svou bohatou výbavou i výkonem dokáže nahradit stolní počítač, u netbooků toto neplatí. Miniaturní laptopy se snaží zaujmout uživatele, kteří potřebují jednoduchý počítač, do kterého si budou moci kdykoliv dělat poznámky a jednoduše se s ním připojí na internet.

Ocení je tak především studenti, kteří jím levně nahradí zastaralé poznámkové bloky. Stejně dobře poslouží díky své jednoduchosti a cenové dostupnosti starším lidem, kteří by si jinak počítač nejspíše ani nepořídili.

Dell Inspiron Mini 10

Při výběru netbooku pro něžnější pohlaví rozhoduje krom technických parametrů také vzhled. V tomto ohledu je povedeným přístrojem Inspiron Mini 10 od společnosti Dell. Ten je totiž nabízen hned v několika různých barevných provedeních, jako je například červená, růžová, zelená, modrá, černá, nebo bílá.

Foto: Novinky

netbook

Jeho základem je procesor Intel Atom s frekvencí 1,6 GHz a 1 GB operační paměti typu DDR2. Displej s úhlopříčkou 10,1 palců má vyšší rozlišení 1366 x 768 obrazových bodů. O grafický chod se stará integrovaný čip Intel GMA 500. Data je možné ukládat na pevný disk o velikosti 160 GB. Na baterii vydrží netbook od Dellu pracovat skoro osm hodin.

Foto: Archiv, Novinky

Netbook Dell Inpiron Mini 10v

Dell Inspiron Mini 10 je navíc nabízen  s nadstandardní zárukou NDB (Next Business Day). Pokud se vám notebook porouchá, výměna vadných dílů je realizována hned druhý pracovní den v místě vašeho bydliště, či pracoviště.

Klady:Jemný a kvalitní displej, nadstandardní záruka, HDMI konektor
Zápory:Jen 1 GB operační paměti
Cena:11 500 Kč

HP Pavilion Mini 110

Stejně jako loňský rok přinesla společnost Hewlett-Packard na předvánoční trh netbook s exkluzivním designem. Ten pro Pavilion Mini 110 vytvořil přední holandský designér Tord Boontje. Novinka má displej o velikosti 10,1 palců a rozlišení 1024 x 576 obrazových bodů.

Foto: Novinky

netbook

Srdcem přístroje je procesor Intel Atom s frekvencí 1,66 GHz. Ten má k dispozici 1GB operační paměť typu DDR2 a integrovaný grafický čip Intel GMS 950. Data je možné ukládat na 250GB pevný disk. Laptop je dodáván s novým operačním systémem Windows 7.

Foto: Novinky

netbook

Klady:Zajímavý design, pohodlná klávesnice
Zápory:Nižší rozlišení displeje, tlačítka touchpadu jsou umístěna po stranách
Cena:10 500 Kč

Acer Aspire 1410

Miniaturní laptop Acer Aspire 1410 se do České republiky dováží výhradně v červené barvě, což potěší především něžnější pohlaví. Na rozdíl od konkurenčních modelů je vybaven procesorem Intel Celeron Mobile s taktem 1,3 GHz. Ten je i přes nižší frekvenci značně výkonnější než pomalejší Atom.

Foto: Novinky

netbook

Displej miniaturního notebooku od Aceru s rozlišením 1366 x 768 obrazových bodů má úhlopříčku 11,6 palců. Kvůli tomu je oproti konkurenci laptop skoro o dva centimetry širší. Na druhou stranu je velice tenký a stejně těžký, jako menší modely.

Foto: Novinky

netbook

Dostatek výkonu laptopu zajišťuje také grafický čip Intel GMA 4500MHD a 2 GB operační paměti typu DDR2, které je možné díky dvěma slotům rozšířit až na 4 GB. Pevný disk má kapacitu 250 GB. Miniaturní notebook je dodáván s operačním systémem Windows 7, s nímž dokáže na baterii pracovat klidně i sedm hodin.

Klady:Dobrý poměr cena / výkon, tenký design, HDMI konektor
Zápory:Větší rozměry
Cena:10 500 Kč

Lenovo IdealPad S10e

Netbook od Lenova nabídne prostorný 10palcový displej s LED podsvícením. Kvůli němu ale jeho rozměry mírně narostly. Pro připojení k internetu lze používat Ethernet nebo WiFi, případně volitelný Bluetooth modul. Díky standardnímu slotu ExpressCard 34 k zařízení jednoduše připojíte internetový modem nebo televizní kartu.

Pro pohodlnější a rychlejší práci nabídne netbook funkci Instant On, díky které může uživatel rychle prohlížet elektronickou poštu, procházet internet, prohlížet si fotografie, připojovat se k videokonferencím nebo poslouchat hudbu, aniž by bylo nutné složitě startovat operační systém.

Klady:Nízká cena, slot ExpressCard
Zápory:Pouze 1 GB operační paměti, nízké rozlišení displeje
Cena:7000

Nokia Booklet 3G

Pokud plánujete koupit netbook až po Vánocích, možná vás zaujme Booklet 3G od společnosti Nokia. Ten by se měl na trhu objevit příští rok v únoru za cenu okolo 18 500 Kč. Za tuto cenu získáte luxusní hliníkový laptop, který má 10,1palcový displej s rozlišením 1280 x 720 obrazových bodů.

Foto: Novinky

Netbook Nokia Booklet 3G

Jednou z hlavních předností nového Bookletu od Nokie je vestavěný 3G modul, který dokáže bezproblémově pracovat i v sítích HSDPA a HSUPA. Pokud tedy do netbooku vložíte SIM kartu s podporou internetového připojení, můžete být prakticky nepřetržitě on-line. K internetu se můžete připojit také pomocí bezdrátové sítě WiFi.

Foto: Novinky

Netbook Nokia Booklet 3G

Ve standardní výbavě novinky nechybí ani integrovaná webkamera, čtečka paměťových karet, Bluetooth, HDMI konektor, či trojice USB portů. Hliníkový netbook má rozměry 264 x 185 x 19,9 mm a hmotnost 1,25 kg. Bude dodáván s předinstalovaným operačním systémem Windows 7 od Microsoftu. 

Klady:Luxusní vzhled, odolné hliníkové tělo
Zápory:Vysoká cena
Cena:18 500

Anketa

Plánujete k Vánocům koupit netbook?
Ano, uvažuji o tom.
21,6 %
Nevím, dárky vybírám na poslední chvíli.
5,2 %
Ne, protože jeden takový už mám doma.
18,4 %
Rozhodně ne, jeho výkon by mi nestačil.
54,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4296 čtenářů.

Jak s netbooky vypalovat DVD

Ať už si chcete na netbooku vypálit libovolné DVD, nebo se podívat na váš oblíbený film, může to být problém. Do miniaturního těla těchto laptopů se totiž nevejde žádná optická mechanika. Jak tedy tento problém vyřešit?

Miniaturní netbooky disponují tradičním konektorem USB. Ten dovolí v dnešní době připojit k počítači prakticky libovolné zařízení, ať už mluvíme o mobilním telefonu, tiskárně, nebo pevném disku.

K rozhraní USB však můžeme připojit také externí mechaniku, která umí číst běžná cédéčka, ale zároveň i vypálit film na DVD. Dražší modely už dokonce dovolí přehrávat filmy ve vysokém rozlišení na discích Blu-ray. Více zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám