Hlavní obsah

Češi budou na Vánocích šetřit, dárky nakoupí ve slevách

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již rok trvající hospodářská krize se odrazí i na výši útrat na letošní Vánoce. Téměř třetina Čechů chce letos za dárky utratit méně než loni. Navíc většina lidí na nákupy vyrazí až po Vánocích, kdy začíná velká část výprodejů. Vyplývá to z průzkumu společnosti Deloitte.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Lidé podle průzkumu stále častěji nákupy plánují a předem promýšlejí, navíc se snaží pořizovat užitečné věci. Také roste počet lidí, kteří nakupují dárky na internetu.

Na 28 procent Čechů chce letos utratit za Vánoce méně než loni, 51 procent utratí stejně peněz jako loni. Jen 21 procent lidí má vyčleněno více peněz.

„Nejčastějším dárkem pod českým vánočním stromečkem budou tradičně knihy, které se letos dostaly na první místo žebříčku i v řadě ostatních evropských zemí. Mezi nejžádanější dárky také patří oblečení, kosmetika a peníze,“ zdůraznil Bronislav Pánek, partner Deloitte.

Do obchodů táhnou povánoční slevy

Z průzkumu dále vyplývá, že 59 procent Čechů půjde nakupovat ve slevách mezi svátky. Na 12 procent nakoupí až ve slevách po Novém roce. Pouze 29 procent lidí hodlá dárky pořídit ve slevách před Vánoci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám