Hlavní obsah

Staročeské betlémy budou o Vánocích k vidění v pražské Betlémské kapli

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dokonalá atmosféra staročeských lidových Vánoc dýchne na každého návštěvníka podzemních prostor pražské Betlémské kaple od 28. listopadu do 3. ledna. Zavoní tam dřevo vyřezávaných betlémů, své umění naživo předvedou rozliční řemeslníci, dokonce se roztočí skutečné mlýnské kolo.

Článek

Betlémy v kapli budou z různých materiálů, nejen ze dřeva. Návštěvníci si také budou moci prohlédnout původní nástroje na opracování dřeva. Mohou rovněž shlédnout umění mistrů řezbářských, bednářských, tesařů i krajkářek. 

Výstava je věnovaná dřevu

Letošní třicátá, jubilejní vánoční výstava bude věnována dřevu a měla by názorně ukázat, jak byl život našich předků na dřevě závislý a jak jim tento materiál ulehčoval život.

Dřevo nejprve sloužilo jako obrana proti nepříteli, pomáhalo při lovení zvěře, ale také při budování příbytků a jako prostředek k přípravě pokrmů, topení a ke svícení.

Podařilo se shromáždit velké množství originálních dřevěných předmětů a také nářadí a nástrojů, pomocí nichž se dřevo opracovávalo. Návštěvníci uvidí různé druhy seker, dlát, hoblíků, soustruhů a dalších nástrojů. V prostorách výstavy se také roztočí skutečné mlýnské kolo, které bude doplněno o kolo palečnicové a o lucernu.

Řezbáři, krajkářky a čerti

Již podesáté proběhne v rámci výstavy ve dnech od 30. listopadu  do 5. prosince oblíbené sympozium řezbářů a o 12. a 13. prosince setkání krajkářek.

Betlémy v kapli

Otevřeno bude od 28. 11. 2009 do 3. 1. 2010

  • každý den od 9.00 do 18.00
  • pouze na Štědrý den a Silvestra jen do 14.00 
  • 25. 12. 2009 a 1. 1. 2010 od 13.00 do 18.00

K vidění budou i desítky dalších betlémů nejen ze dřeva, ale i zhotovených z netradičních materiálů, jako je sklo, železo, papír, textil, keramika či různá těsta. Na své si opět přijdou milovníci čertovských hrátek řezbáře Oldřicha Drozdy z Prahy. 

Reklama

Výběr článků

Načítám