Hlavní obsah

Včelaři na Mostecku uspořádají soutěž o nejlepší medové pečivo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Včelí farma z Lomu na Mostecku vyhlásila soutěž o nejlepší medové pečivo. Přihlásit se může každý, kdo umí upéct chutné vánoční cukroví nebo perníky, jejichž součástí bude pravý včelí med.

Článek

Soutěž pekařů a cukrářů bude součástí přehlídky nazvané Medové Vánoce, která se uskuteční 12. prosince v mosteckém Centru volného času, informoval majitel lomské včelí farmy Petr Táborský.

Farma organizuje oblíbenou předvánoční akci od roku 2001. "Letos poprvé se z Litvínova stěhujeme do Mostu. Získali jsme totiž nové partnery: město Most a právě Centrum volného času," uvedl Táborský.

Medové pečivo a cukroví vyhodnotí porota. Autoři tří nejlepších pochutin převezmou dárkové balíčky s kosmetikou a dalšími výrobky z včelích produktů. Přihlášky do soutěže mohou zájemci posílat do 4. prosince e-mailem na adresu farma@vcely.cz, poštou na adresu Včelařské centrum, ČSA 184, PSČ 435 11, či se přihlásit na telefonním čísle 476 744 793.

Cíl: probudit zájem o med

Cílem přehlídky i kulinářské soutěže je podle Táborského probudit mezi lidmi větší zájem o med a výrobky z něj, v lepším případě i získat nové mladé včelaře. "Včelařů rapidně ubývá. Dříve jsme organizovali i soutěž o nejlepší med, nyní už ale není mezi chovateli včel zájem. Vzorků medu i medoviny však bude dost, návštěvníci si tak určitě přijdou na své," doplnil.

V Česku nyní působí kolem 47 000 chovatelů včel, kteří se starají o asi 461 000 včelstev. K zajištění opylovací činnosti by podle šéfredaktora měsíčníku Včelařství Petra Prokeše česká příroda potřebovala dalších nejméně 200 000 včelstev. Domácí produkce medu loni klesla o necelou třetinu na 6078 tun, což bylo podle dostupných informací nejméně za posledních šest let.

Reklama

Související témata:

Související články

Předvánoční slevy startují

V ČR startuje sezóna předvánočních slev. Obchodní řetězce zahájily hlavní sezónu akčních nabídek. Letošní Vánoce vyjdou Čechy zřejmě levněji než ty loňské,...

Ceny vánočních stromků se nezmění

Ceny vánočních stromků i jejich prodej zůstanou letos na loňské úrovni. Nedostatek kvalitních vánočních stromků v Česku nehrozí, nabídka druhů i velikostí bude...

Výběr článků

Načítám