Hlavní obsah

Ceny vánočních stromků se nezmění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny vánočních stromků i jejich prodej zůstanou letos na loňské úrovni. Nedostatek kvalitních vánočních stromků v Česku nehrozí, nabídka druhů i velikostí bude pestrá, řekl místopředseda Sdružení pěstitelů vánočních stromků František Valdman.

Foto: Novinky

Ceny stromečků neporostou.

Článek

Stromy pěstuje na jedné z největších plantáží na západě Čech, poblíž Sušice a Klatov. "Sezóna těžby bude od 10. listopadu do jeho konce. Poslední týden už si jezdí zákazníci," dodal.

Ceny dlouhodobě kolísají o plus minus deset procent. Teď podle něj například stoupla na evropském trhu cena jedle, jíž je nedostatek, prý ale zase klesne. Valdman prodává stromky 20 velkým obchodníkům v Česku.

Velkoobchodní ceny jsou teď nahoře, což ale podle něj nezmění cenu pro zákazníka. "Prodávám stejně jako loni jedli za 350 korun za kus, což je cena jako v roce 1995. Černou borovici nabízím za 180 korun, borovici lesní za 150 korun, stříbrný smrk za 160," dodal. Ceny stromků od 130 do 250 centimetrů bez ohledu na výšku jsou velkoobchodní, bez DPH a dopravy. K nim se musí připočítat nájmy prodejních míst a jejich režijní náklady.

"Pokud se nabízí kvalitní stromy, není problém s odbytem. Od roku 1995, co to dělám, mi nikdy stromy nezbyly," dodal Valdman. Letos jich dodá na trh opět tisíce kusů, jedlí a borovic půl na půl. Vyšší zájem je letos o stříbrné smrky, jako v Rakousku. Klasických smrků nabízí firma málo, jejich pěstování je neefektivní.

Borovice je české specifikum

Dovozy z Dánska a Německa nerostou. "S dostatečnou kvalitou není problém konkurovat," uvedl pěstitel. Dovozy jsou letos dražší, například cena jedle je 400 korun plus doprava. Dováží se téměř výhradně jedle, borovice jako vánoční strom je české specifikum.

V ČR se prodá přes velkoobchody kolem 1,3 miliónu kusů vánočních stromů, další statisíce v maloprodeji, obcích a u hajných. Prodej plastových stromků klesá, jejich podíl odhadl Valdman do deseti procent. Pokud roste životní úroveň, lidé kupují živé stromy. Falešnou představou podle něj je, že když si člověk koupí umělý, tak šetří lesy. Zhruba 90 procent stromků se dnes pěstuje na plantážích.

"Na pěstování stromů se dá vydělat, ale musíte jich mít více než deset hektarů," uvedl Valdman. Podnikatelé ale k této činnosti přibírají ještě jinou, v zahraničí chov dobytka. Valdman má druhou polovinu tržeb z prodeje balicích sítí a zařízení na stromky.

Růst jedle trvá sedm až deset let, borovice se dá těžit ve čtvrtém až pátém roce, stříbrný smrk v šestém až sedmém. "Nejtěžší je pěstovat jedle. Deset let mi trvalo, než jsem se s nimi naučil pracovat. Je to místo od místa jiné, nejdůležitější je klima, trochu i půda," dodal pěstitel. Krádeže ani krupobití ho zatím nepostihly. Plochy musejí být oplocené kvůli srnkám, malé sazenice se musejí ještě ošetřovat repelenty proti okusování zajíci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám