Hlavní obsah

Vánoce pro Srby začínají až počátkem ledna

Všechny církevní svátky se v Srbsku slaví podle juliánského kalendáře, proto Vánoce pro Srby začínají až 6. ledna, na takzvaný Badnji dan.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

V Srbsku se Vánoce slaví až v lednu

Článek

Ten je věnován přípravám na první vánoční svátek Božić (7. ledna). Peče se vánoční chleba, do kterého se dává zlatý nebo stříbrný peníz jako dar Kristu. Domovy jsou, místo u nás obvyklého stromečku, vyzdobeny dubovými větvičkami namočenými v medu. Připravuje se slavnostní vánoční oběd na příští den.

Až do večera se drží půst, pak usednou Srbové k postní večeři, která se skládá ze sedmi chodů (například fazole, ryba, kapustová polévka, houbová omáčka či štrúdl).

Badnji dan končí půlnoční bohoslužbou v kostele, jehož podlaha je pokryta slámou, symbolem narození Krista. Každá rodina si malou otépku slámy odnese domů. Dárky se zpravidla v Srbsku nedávají.

Vánoční host se těší velké úctě

První svátek vánoční, tzv. Božić, slaví Srbové výhradně v kruhu rodiny, blízkých přátel a ve svém kostele, kam hned ráno vyrážejí na vánoční liturgii.

Jedinou návštěvou toho dne, která přichází zpravidla hned po ránu, je podle tradice vánoční host. Ten se těší velké úctě a vážnosti, je bohatě pohoštěn a dostává dary. Přináší totiž do rodiny štěstí na celý příští rok.

Slavnostní oběd o mnoha chodech, který zahrnuje nejčastěji pečené sele nebo prase, spoustu příloh a různé zákusky, začíná zapálením vánoční svíčky. Pak následuje modlitba a slavnostní dělení vánočního chleba – každý z členů rodiny dostane jeden kousek. A ten, kdo najde v chlebu zapečený peníz, bude prý mít štěstí po celý příští rok.

K srbským Vánocům se váže mnoho pověr

K srbským vánočním svátkům se váže mnoho pověr a zvyklostí, které se buď dělat mají, nebo naopak nemají. „Na Badnji dan se mají vrátit všechny vypůjčené věci a splatit všechny dluhy. K večeři se má připravit lichý počet chodů,“ vysvětluje soudní tlumočnice a překladatelka srbštiny Michaela Mirićová, manželka známého televizního režiséra Sanjina Miriće. Ten je srbského původu, avšak už řadu let žije a pracuje v Praze.

První vánoční svátek Božić se zpravidla slaví až tři dny. „Je-li na Božić oblačno, znamená to úspěšný celý rok. Během svátků není dobré hádat se ani bít děti, nemá se klepat na dveře, aby slepice celý rok nesnášely prasklá vejce, a od Božiće až do svátku svatého Stefana se nemá v domě uklízet,“ upřesnila paní Michaela. To prý přináší smůlu…

Vánoce v Srbsku vycházejí z pravoslavných křesťanských tradic, ale podle krajů a oblastí se více či méně liší a jsou samozřejmě přizpůsobeny dnešní moderní době. Stále jsou ale úzce spjaty s vírou v Boha a náboženskou tradicí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám