Hlavní obsah

Osamělí lidé by se měli o svátcích hýčkat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Lidé, kteří žijí osaměle, většinou netrpí o Vánocích svou samotou víc než jindy. Vyplynulo to z rozsáhlého průzkumu, provedeného v deseti evropských zemích a zveřejněného těsně před Vánocemi ve Vídni. Tento postoj uvedlo 44 procent z téměř 8000 dotázaných, 14 procent pak prý společnost nepostrádá vůbec.

Článek

Na mnoho lidí však přesto jejich osamělost dolehne právě o svátcích na přelomu roku velmi silně. Týká se to zbývajících 42 procent účastníků ankety. Těmto lidem rakouští psychologové radí, aby se ve zvýšené míře věnovali sami sobě, aby se tak trochu hýčkali.

"Vánoce nemusejí být nutně deprimující záležitost ani pro osaměle žijící lidi," říká například psycholožka Patricia Götterdorferová. "Hlavní je, aby se osamělí v tomto čase věnovali víc sami sobě, aby si udělali nějakou neobvyklou radost, kterou si nebudou vyčítat, ale užívat si jí."

Osamělým radí, aby si například pořádně zalenošili v posteli, pustili si něco pěkného v televizi, dopřáli si luxusní koupel nebo vydatné procházky na oblíbená místa. Někteří, zvláště ti, co se obvykle odbývají, si mohou dobře navařit, případně si koupit něco výjimečného k jídlu. Dobrým řešením je také odjet pryč z domova.

Kdo touží po společnosti, může zajít do restaurace nebo pozvat hosty k sobě, navštívit kostel nebo společnou oslavu v nějaké charitativní organizaci. A kdo se chce potěšit tím, že udělá radost jiným, může se přímo zapojit do akcí dobročinných organizací. "Klíčové je něco vymyslet a pak to také realizovat, nezůstat pasivní a neoddávat se smutnění," říká Göttersdorferová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám