Hlavní obsah

Nejčastější zdravotní průšvihy o Vánocích

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Daleko víc než rybí kost v krku nám o vánočních svátcích hrozí žlučníkový záchvat nebo trávicí potíže. A na co si dát ještě pozor, abychom si nezkazili Štědrý večer?

Foto: Profimedia.cz

Bramborový salát a smažený kapr - česká tradiční štědrovečerní večeře. Jen těžko se odolává.

Článek

Osmašedesátiletá paní si postavila na stůl židli, aby mohla sundat záclonu. Chtěla mít před Vánocemi vygruntováno. Jinak by to pro ni nebyly žádné svátky. Když ale vylezla nahoru, židle se zakymácela a žena spadla na podlahu. Mohla mluvit o štěstí, že si zlomila jen zápěstí.

„Úrazy při předvánočním úklidu, při kterých si starší ženy zlomí zápěstí nebo krček kyčelního kloubu, jsou v tomto období častější,“ říká lékař Petr Čech z chirurgické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze.

Podle mluvčí pražské záchranky Jiřiny Ernestové vozí sanitky do nemocnic i muže, kteří spadnou třeba ze štaflí, když vyměňovali žárovku nebo něco opravovali.

Za to pacientů, kterým zaskočí rybí kost v krku, nemají mnoho. Zhruba tři do roka. Většina lidí si podle ní zajede na krční oddělení sama autem. Kost v krku pro ně zřejmě bývá spíš nepříjemný než dramatický problém.

Žlučníkáři? Nejméně ukáznění pacienti

Houkající sanitka svištěla vánoční nocí na interní kliniku nemocnice v Praze-Motole. Vezla pětapadesátníka se žlučníkovým záchvatem. Jeho potíže začaly nadýmáním a říháním. Pak se objevila bolest, která vystřelovala do zad, pod pravou lopatku. A hned po nich křeče žaludku a zvracení zeleně zbarvených šťáv.

Než záchranka přijela, dostal horečku, choulil se v posteli do klubíčka, třásl se a měl zimnici. Čítankové příznaky tohoto zdravotního problému.

Podle Jiřiny Ernestové z pražské záchranky vozí o svátcích sanitky pacienty do nemocnice hlavně kvůli žlučníkové kolice, náhlé břišní příhodě a dalším akutním potížím trávicího i vylučovacího systému.

Příčina je jednoduchá: přejídání a dietní chyby. U žlučníkářů dokáže takový záchvat vyvolat třeba klasické štědrovečerní menu: bramborový salát a smažený kapr nasáklý olejem. Tito lidé potřebují jíst ryby spíš dušené a do salátu dát místo majonézy odtučněný jogurt smíchaný třeba s trochou hořčice.

„Já jsem si říkal, že se celý rok krotím, tak jsem si chtěl aspoň o Vánocích dopřát něco trochu normálního,“ říkají žlučníkáři obvykle lékařům. Podle gastroenterologů, tedy odborníků na zažívací systém, patří k nejméně ukázněným pacientům. A to je podle nich hlavní příčina, proč jich tolik mívá o svátcích zdravotní potíže.

Užitečnou pomůckou pro ně mohou být brožurky Žlučníkové Vánoce a Diety při onemocnění žlučníku (nakladatelství Sdružení MAC). Autoři v nich přesně popisují, co při dietě dělat, případně jakými potravinami nahradit ty, které jsou pro ně rizikové. Ale hlavně v nich najdou spoustu zajímavých receptů na konkrétní jídla.

Občas si s kaprem přismaží i prst

Hospodyňky se o Vánocích popálí častěji než jindy, protože víc smaží. V první moment by měly ránu co nejvíce zchladit studenou vodou. Pokud není rozsáhlá nebo dramatická, pomůže náplast případně krémy na popáleniny. Je dobré mít je v lékárničce. Při větší popálenině musíme volat záchranku. Dispečerka nám dokáže poradit i v tom, jak ji předběžně ošetřit.

Novinkou, kterou lze použít i na léčbu popálenin, je speciální HemaGel. Vyvinuli ho čeští chemici. Do gelu z polymerů se jim podařilo zabudovat speciální typ aminu, který na sebe váže volné kyslíkové radikály. Jejich agresivita je jednou z hlavních příčin zánětu v ráně a jejího horšího hojení. Gel brzdí zánět, zlepšuje hojení a urychluje ho. Snižuje také bolest. A protože obsahuje hodně vody, představuje vlastně moderní mokrý způsob hojení, který potlačuje vznik strupů i jizev.

 :. Sváteční přejídání tučným jídlem mnozí spravedlňují tím, že je to jen jednou do roka.  Foto: František Petrák/Právo

Když nás ucpe zácpa nebo projme průjem

Málo tekutin, pohybu a příliš tučná jídla snadno vyvolají zácpu. Někdy ji způsobí také lék na překyselený žaludek – antacida. Lze na ni použít projímadlo, ale rozumnější je, když budeme víc pít, chodit na procházky a jíst saláty (kromě vlákniny v nich bývá hodně dalších, zdraví velice prospěšných, látek).

Vlákninu obsahují i celozrnné výrobky nebo pšeničné otruby. Pro člověka, který často trpí zácpou a zelenina ho hodně nadýmá, může být užitečnou pomůckou rozpustná vláknina z rostliny Guar, která je k dostání v lékárnách. Nemá prakticky žádnou chuť ani barvu. Lze ji proto libovolně přidávat do nejrůznějších jídel a nápojů.

Jak si zchladit žáhu

Přejídání snadno způsobí překyselení žaludku, při kterém nás pálí žáha. Tady pomůže malá miska zeleniny, třeba mrkev, zelí, salát, čínské zelí, kedlubna. Pravděpodobnost žáhy jinak snížíme, když:

  • omezíme tučná, sladká a kynutá jídla,
  • nebudeme se přejídat zejména před spaním,
  • večer si dáme pod hlavu polštáře, abychom měli horní polovinu těla výš než dolní,
  • použijeme některý z osvědčených preparátů: Rennie, Anacid, Gaviscon, Maalox nebo další přípravky.

Kdo je však musí užívat pravidelně, měl by navštívit lékaře, který posoudí, jestli příčinou potíží není nedomykavost žaludečního jícnu (reflux) nebo jiný zdravotní problém.

Kdo splácá kde co a pak ho trápí průjem, by měl vědět, že kromě tekutin ztratil i minerály. Doplní je pitím minerálek nebo balené vody a potravinových doplňků s minerály a stopovými prvky. Rozbouřená střeva obvykle uklidní uvařená mrkev s rýží. Komu se nechce vařit, může si v lékárně koupit mrkvovo-rýžový odvar bez lepku. Není určený jen dětem ve věku od čtyř měsíců, ale dokáže pomoci i seniorům.

Reklama

Související témata:

Související články

Šťastné, veselé... a ekologické Vánoce

Až budou vybírat klíčovou součást letošních Vánoc, mohli by se zákazníci ptát sami sebe: Jak "zelený" je tenhle vánoční stromeček? píše americký list...

Výběr článků

Načítám