Hlavní obsah

Mezi nejoblíbenější vánoční stromky patří tradičně smrčky a borovice

Pouliční prodejny vánočních stromků vypadají pomalu jako malé botanické zahrady. Korejská jedle, kavkazská jedle, normandská, vznešená. Podle prodejců ale i letos jako loni nejvíce táhnou tradiční smrky a borovice.

Článek

„Nejvíc jdou borovice, proti loňsku se hodně prodávají smrčky, zřejmě proto, že jsou nejlevnější,“ míní prodejce stromků v Plané u Mariánských Lázní Jan Bláha. Smrček u něho pořídíte za 220 nebo kavkazský za 320 Kč, borovici za 390 a jedli za 590 Kč. Cena je za kus.

V Praze lze pořídit nejlevnější smrček za 190 Kč, ovšem za běžný metr, jedlička, která je nejdražší, vyjde až na dvojnásobek. Ceny borovic se pohybují zhruba kolem tří set korun za metr.

Pichlavé smrky pro pejskaře

Na zákazníky ale nyní těsně před Vánocemi velkými slevami útočí obchodní řetězce. Například OBI v Hradci Králové nabízí plantážovou normandskou jedli s výškou do 180 centimetrů za 299 korun, přičemž nedaleko prodává firma Keře.cz stejný strom o čtyři stovky dráž. „Nejvíc jdou pichlavé smrky. Kupují je třeba pejskaři,“ uvedl František Holeček, prodejce před obchodem Lidl v Tachově. Prý proto, že pes si na pověšené cukroví netroufne. Pěkně by se totiž popíchal.

Státní podnik Lesy ČR se brání proti krádežím stromků v lesních porostech nejen postřikem kultur roztokem, který v místnosti silně zapáchá. Pracovníci také často odstraňují některé boční větve či stříkají na stromek barevný sprej, aby snížili jeho atraktivitu pro zloděje

Rozhodně ale firma nerezignovala ani na hlídání lesa. „V některých regionech hlídáme les dokonce ve spolupráci s policií, ale to jsou ojedinělé případy,“ řekl Právu mluvčí podniku Radek Drahný.

Lesy prodávají i vánoční stromky ze svých prořezávek. „Za pár desetikorun umožňujeme odkoupit stromky, kterými uvolňujeme zahuštěně rostoucí les, nebo je těžíme pod elektrickým vedením. Je to také součást prevence,“ dodal mluvčí s tím, že prodávají pouze borovice a smrčky. „Proto je nesmyslné riskovat za krádež stromků postih, který může dosáhnout až 15 tisíc korun,“ poznamenal.

Zatímco Lesy ČR například borovici černou prodávají za ceny do dvou set korun, obchodníci v městech za stejný stromek požadují od 350 do 450 korun. Podle Jiřího Hledíka z valtického polesí byl ale letos zájem o stromky menší a tak místo obvyklých šesti tisíc stromků jich expedovali pouhou tisícovku.

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: V Praze se rozsvítil vánoční strom

Na pražském Staroměstském a Václavském náměstí se v sobotu ráno otevřely vánoční trhy. Na Staroměstském náměstí se pak v 18:00 rozsvítil 22 metrů vysoký...

Výběr článků

Načítám