V loňském roce měli kontroloři s pouličními prodejci úplně jinou zkušenost. Například v Sokolově je ošidili o 28 korun na jednom kaprovi. Předražení přes 20 korun ještě zaznamenali kontroloři v Karlových Varech.

„Bylo to úmyslné. Padly za to pořádné pokuty,“ řekl ředitel ČOI pro Plzeňský a Karlovarský kraj Milan Javorský.

Současné teplé počasí nepoctivým prodejcům moc nepřeje. „Těm spíše nahrává mráz. Kapra z kádě šoupnou rovnou do vaničky na váze. Voda z něho steče a zmrzne. Prodejce už ale zmrazky neodstraní. Takže se tam postupně hromadí led a ryba tak roste na hmotnosti,“ vysvětlil Javorský nejčastější fígl prodejců.
Kádě s rybami jsou také pod dohledem veterinářů, kteří dbají na dodržování správného postupu při zabíjení.

„Prodejci jsou zpravidla proškolení ke způsobu zabíjení. Musí dodržovat zásadu, že rybu nejdříve omráčí a pak teprve vykrví. Vykrvení se provádí buď přetnutím žaberních oblouků, a nebo se uřízne hlava přímo za skřelemi. Je zakázáno živou rybu zbavovat šupin nebo ploutví, vsunovat jí prsty pod skřele nebo do očnic,“ uvedl jeden z pracovníků z Krajské veterinární správy v Plzni.