Hlavní obsah

Nejprodávanější vánoční písní je I´m dreaming of a White Christmas

Nejprodávanější vánoční písně se prodalo přes 100 miliónů kusů jen v provedení Binga Crosbyho, ale nazpívali ji také Elvis Presley, Karel Gott či Helena Vondráčková. Jmenuje se I´m Dreaming of a White Christmas, v překladu Sním o Vánocích bílých, a napsal ji Irving Berlin.

Článek

Přestože Berlin Vánoce jako Žid neslavil, je jeho píseň nejprodávanější vánoční, a podle některých pramenů dokonce vůbec nejprodávanější nahrávkou všech dob. White Christmas původně vznikla jako jedna z písní pro muzikál Holiday Inn neboli Sváteční krčma.

Do hlavních rolí romantického milostného příběhu, natočeného v roce 1942, byli obsazeni Bing Crosby a Fred Astaire. Snímek měl velký úspěch a dokonce získal prestižního Oskara za nejlepší filmovou píseň roku. V roce 1954 zazněla skladba znovu ve filmovém muzikálu White Christmas, takže leckdo omylem považuje za kolébku tohoto vánočního hitu až toto datum.

Její autor Irving Berlin, vlastním jménem Izrael Isidore Baline, pocházel z polské židovské rodiny, která se na sklonku 19. století kvůli antisemitským pogromům přestěhovala do Ameriky. S sebou si přinesla i původní tradice, a tak se stalo, že autor nejslavnější písně křesťanských svátků, který roku 1989 zemřel jako velmi slavný skladatel a jeden ze zakladatelů moderní hudby (byl mu 101 rok), ve skutečnosti každoročně slavil židovskou chanuku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám