Hlavní obsah

Vánoční recepty: sváteční sladkosti

Novinky, Studio GA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K příjemně stráveným vánočním svátkům patří sladkosti. Studio GA pro vás připravilo několik receptů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tradiční medovník by neměl chybět mezi napečenými sladkostmi.

Článek
Tradiční český medovník
500 g hladké mouky, 160 g cukru, 70 g sádla nebo hery, 10 lžic mléka nebo sladké smetany, 2 vejce, 3 lžíce medu, 2 lžičky jedlé sody, tuk na plech nebo pečicí papír, moučkový cukr na posypání. Krém: 250 g másla, 5 dl mléka, 150 g moučkového cukru, 2 čerstvé žloutky, 1 a půl sáčku pudinkového prášku s vanilkovou příchutí, 2 lžíce silné černé kávy.
Hladkou mouku prosejeme na vál. V rendlíku za stálého míchání svaříme mléko nebo smetanu s cukrem, medem, vejci a tukem. Když směs začne houstnout, vmícháme jedlou sodu (směs napění) a odstavíme z ohně. Trochu prochladlou směs nalijeme do důlku v mouce a vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme je na 4 až 6 dílů, každý díl rozválíme na tenkou kulatou nebo obdélníkovou placku, přeložíme je na vymaštěné plechy a ve vyhřáté troubě krátce upečeme dorůžova (asi 7 minut). Pudinkový prášek rozmícháme ve třetině mléka a za stálého míchání vlijeme do zbylého vařícího mléka. Jakmile pudink zhoustne, přikryjeme ho poklicí a necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny, po částech přidáváme pudink a po kapkách černou kávu a umícháme hladký krém, kterým potřeme vychladlé placky. Potřené placky položíme na sebe (horní zůstane nepotřená), zatížíme a necháme proležet do druhého dne. Hotový medovník posypeme moučkovým cukrem a krájíme na řezy.
Tip: jednu z placek potřeme ještě pikantním džemem, chuť medovníku se zvýrazní.
Kaštanové rohlíčky
400 g hladké mouky, 250 g másla, 1 smetana ke šlehání, špetka soli, mouka na vál, vejce na potření, moučkový cukr na posypání. Náplň: 250 g upečených a oloupaných kaštanů, 80 g moučkového cukru, 50 g másla, 2 lžíce rumu.
Do mísy prosejeme mouku, přidáme nasekané máslo, smetanu, sůl a rychle zpracujeme těsto. Těsto rozdělíme na čtyři díly. Každý díl rozválíme na pomoučeném válu na placku silnou asi 3 milimetry a rozdělíme rádýlkem na 8 dílků. Na širší konec dáme lžičku náplně a směrem ke středu svineme rohlíčky. Naplněné rohlíčky přeložíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme je rozšlehaným vejcem a v dobře vyhřáté troubě upečeme dozlatova. Ještě horké posypeme moučkovým cukrem.
Příprava náplně: upečené oloupané kaštany umeleme nebo rozmixujeme a promícháme se změklým máslem, cukrem a rumem.
Zázvorový hřbet
3 hrnky polohrubé mouky, 1 kypřicí prášek do perníku, 1 necelý hrnek cukru, 1 hrnek tekutého medu, 3 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru, 2 vejce, špetka soli, špetka jedlé sody, 2 lžičky mleté skořice, 1 hrnek vody, tuk a strouhanka na formu, smetana ke šlehání na ozdobu při podávání.
Prosátou mouku smícháme se solí a kypřicím práškem do pečiva. Máslo s cukrem ušleháme do pěny, přidáme nastrouhaný zázvor, med a skořici, sodu rozpuštěnou v hrnku vařící vody a vše promícháme. Nakonec vmícháme vejce a těstem naplníme vymazanou a vysypanou formu. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C dosucha a dozlatova. Hotový hřbet vyklopíme. Při podávání zdobíme ušlehanou smetanou.
Čokoládový dort
1 hrnek hladké mouky (0,25 l), 200 g tmavé čokolády, 200 g másla nebo hery, 0,2 l moučkového cukru, 4 vejce, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva, tuk a strouhanka na vysypání formy, smetana ke šlehání a čokoládové hobliny na ozdobu.
Ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě rozehřejeme máslo s čokoládou, nalámanou na kousky. Vejce ušleháme s cukrem do husté pěny, vmícháme prochladlou čokoládovou směs a velmi pomalu a po částech vmícháme prosátou mouku s kypřicím práškem do pečiva. Těstem naplníme vymazanou a vysypanou dortovou formu a v troubě vyhřáté na 200 °C pečeme pouze 20 minut. Hned necháme vychladnout do druhého dne. Teprve pak ho ozdobíme ušlehanou smetanou, většími čokoládovými hoblinami a nakrájíme.
Tip: čokoládové hobliny vytvoříme pomocí škrabky na brambory nebo nožem na krájení sýrů.
Moka Diplomat
120 g lískových jader, 5 lžic moučkového cukru, 300 ml smetany ke šlehání, 150 ml sladké smetany, 1 lžíce rozehřáté želatiny, 1 lžíce instantní kávy, 3 balíčky cukrářských piškotů, bílá káva.
Na suché pánvi opečeme lísková jádra, po vychladnutí je promnutím zbavíme slupek. Do čisté pánve dáme tři lžíce cukru a necháme ho rozpustit a slabě zhnědnout, přidáme oloupané oříšky a v karamelu je obalíme. Přendáme je na naolejovaný talíř a necháme vychladnout. Několik kousků dáme stranou, ostatní rozmixujeme nebo roztlučeme. Obě smetany smícháme s cukrem a instantní kávou a ušleháme. Na dno dortové formy klademe piškoty namočené do bílé kávy, přelijeme je částí krému a sypeme drcenými oříšky v karamelu, dále vrstvíme piškoty, končíme krémem. Necháme v chladu ztuhnout. Povrch ozdobíme oříšky v karamelu.

Reklama

Výběr článků

Načítám