Hlavní obsah

OBRAZEM: Výstava Loutka - nejkrásnější vánoční dárek na pražském Starém Městě

Právo, Novinky, kaz, Radmila Hrdinová
PRAHA

Rodinná loutková divadélka ze sbírek Národního muzea jsou k vidění ve sklepních prostorách v Husově ulici 19 na Starém Městě v Praze. Výstavu nazvanou Loutka – nejkrásnější vánoční dárek pořádají České muzeum výtvarných umění a Národní muzeum.

Článek

V první polovině 20. století se hrálo loutkové divadlo v rodinách významných výtvarníků, literátů, herců i v mnohých „obyčejných“ rodinách. V obchodech a na tržištích byla k sehnání celá divadélka, loutky, dekorace, nábyteček, rekvizity, mnoho divadelních her i návodů jak si doma sestavit loutkové divadlo.

.: Ježibaba s kašpárkem a hromadou kostí foto: archiv ČMVU

Tento svět předvádí výstava ve dvou sekcích. "Příběhy z kouzelných krabic" pomocí loutek, dekorací, textů a dalších materiálů uvádějí do repertoáru rodinných divadélek, "Tajemné pohádkové bytosti" pak představují svět tvorů nadpřirozených – vodníků, ježibab, draků a čertů.

Během výstavy se uskuteční doprovodné akce pro nejmenší návštěvníky v doprovodu rodičů.

.: Ježibaba na koštěti foto: archiv ČMVU

.: Divadelní kulisa s motivem hradeb a brány foto. archiv ČMVU

Výstava Loutka – nejkrásnější vánoční dárek

Výstava Loutka – nejkrásnější vánoční dárekHusova ul. 19, Praha

Výstava Loutka – nejkrásnější vánoční dárekHusova ul. 19, PrahaVýstava je otevřena denně kromě pondělí od 10.00 do 18.00 hodin

Potrvá do 15. února 2009

Reklama

Související témata:

Související články

Popelka a její kamarádi zvou na výstavu

Legendární myší kožíšek, v němž princezna Lada (ta se zlatou hvězdou na čele) prchala před králem Kazisvětem, je jedním z originálních kostýmů čtrnácti českých...

Výběr článků

Načítám