Hlavní obsah

Rok 2008 bude o vteřinu prodloužen

DPA, ČTK, aa

Na příští rok si ještě počkáme. Tento rok je totiž nejen přestupným, takže má 366 dní, ale bude navíc ještě o vteřinu prodloužen. Nový rok 2009 tedy přivítáme o jednu sekundu později. Tak dlouhý rok byl naposledy před 16 lety. O mimořádném prodloužení rozhodl Mezinárodní úřad pro míry a váhy BIPM.

Článek

Naše planeta se nechová tak, aby se to dalo jednoduše vypočítat. Jak každý ví, běžný rok nemá 365 dní, ale ještě čtvrt dne navíc, proto se každý čtvrtý rok jeden den přidává.

Jenže ve skutečnosti činí délka roku 365,256366 dne, a ani to není přesné číslo. Ke všemu se délka dne (tedy rychlost otáčení Země kolem vlastní osy) přizpůsobuje i nepravidelným vlivům, jako jsou počasí, změny v jádru planety nebo příliv a odliv a svůj dopad mají i velké stavby, ovlivňující její těžiště.

Vložení mimořádné vteřiny před novoroční půlnoc greenwichského času (u nás tedy 1. ledna 2009 mezi 00 hod. 59 min. 59 s a jednou hodinou ranní) bude podle BIPM, přesněji jeho Mezinárodní služby rotace Země a referenčních systémů, čas na hodinách srovnán s rotací Země.

Technicky bude změna provedena „přetočením ručiček“ na světové síti atomových hodin, podle nichž se řídí systémy národních hodin, satelity GPS, mobily i počítače.

Až do první úpravy světového času v roce 1972 lidstvo žilo v omylu. Od té doby došlo ke korekci mnohokrát, poslední proběhla před třemi lety. Letošek se ale stane teprve čtvrtým rokem, který je nejen prodlouženým, ale i přestupným.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám