Hlavní obsah

Vánoce by měly být správně v červnu, naznačují astronomové

Novinky, rei
LONDÝN

Ježíš se nenarodil v prosinci, ale v červnu. Alespoň to naznačuje nový výklad legendy o velké vánoční hvězdě nad Betlémem, která tři krále dovedla ke kolébce božího syna. Tou podle astronomů před dvěma tisíci lety mohla být konjunkce Venuše a Jupitera. Vánoce by se tedy měly slavit v červnu, nikoli v prosinci.

Článek

Konjunkce to podle astronomů byla velkolepá, planety si byly tak blízko, že by jejich záře mohla být oním biblickým majákem. Ježíš by se v tom případě nenarodil 25. prosince, nýbrž 17. června, ve znamení Blíženců.

K počítačové rekonstrukci přesné pozice vesmírných těles před více než dvěma tisíci lety se rozhodl australský astronom Dave Reneke se svými spolupracovníky. Odhalili spektakulární astronomický úkaz, jenž by mohl být hvězdou, která podle Bible dovedla tři krále do chléva v Betlémě, kde ležel narozený Ježíš.

Podle Renekeho došlo ke konjunkci v souhvězdí Lva 17. června roku dva před naším letopočtem.

„Máme počítačový software, který umí oživit přesnou podobu noční oblohy kdykoliv za posledních několik tisíc let. Neříkáme, že tohle definitivně je vánoční hvězda, je to ale její nejzřetelnější vysvětlení. Tři králové to mohli snadno zaměnit za jednu jasnou hvězdu," řekl Reneke.

"Není to pokus podlomit náboženství. Spíš je to potvrzení toho, že se na východě skutečně objevil zářivý objekt,“ citoval dál list The Daily Telegraph editora magazínu Sky and Space.

Předchozí teorie spekulovaly, že onou biblickou hvězdou byl výbuch supernovy nebo kometa.

Reklama

Výběr článků

Načítám