Hlavní obsah

VIDEO: Pařížské ulice se oblékly do sváteční nálady

PAŘÍŽ

Paříž je město nádherné v jakémkoli období. Pokud ovšem navštívíte Paříž v těchto dnech, naleznete ji plnou světel a oděnou do sváteční nálady. Především na Champs Elysées je nyní dva a půl kilometru dlouhá vánoční promenáda.

Článek

Vánoční výzdobou září obchody, výkladní skříně, okna, stromky pro radost všech přítomných. V okolí Vítězného oblouku prší déšť ze třpytících světýlek, průčelí domů jsou ověšena svítícími závěsy, v okenních rámech se blyští veliké hvězdy. Ze žárovek jsou vytvořeny téměř ohňostroje barevně se rozprskávající do okolí.

Dětské oči září u výkladních skříní s hracími a pohybujícími se hračkami. Hodinám v hodinářství se zázračně rychle točí ručičky na cifernících, medvídci bubnují, kačenky vylézají z košíčků. A děti už se nemohou dočkat Štědrého dne, kdy se rozsvítí svíčky a žárovky na vánočních stromcích v jejich domovech.

Na stále více místech nahradily klasické žárovky diody, které se začaly zavádět před dvěma lety a umožnily snížení spotřeby elektřiny v průměru o polovinu.

Sváteční atmosféru ve francouzské metropoli umocnilo v úterý navíc první předvánoční sněžení a mrholení, při kterém se Eiffelova věž prakticky ztratila z obzoru. Teplota jednoho stupně Celsia ale nedala naději na to, aby město pokryl bílý povlak.

Pařížská radnice ve spolupráci s místními obchodníky, kteří se podíleli hlavně na financování akce, pozvala aranžéry a architekty, aby každá vyzdobená ulice měla vlastní světelnou kompozici a dýchala vlastním zvláštním ovzduším. Dvě stovky pracovníků vyvěsily na stromy kolem 180 kilometrů světelných řetězů. Radnice uložila na internetové stránky mapu a seznam speciálně osvětlených ulic, kam se mohou zájemci vypravit.

Champs - Élysées bude zářit nejméně do konce ledna

Tisíce žárovek v modré a bílé prozářily 415 stromů, které lemují podle názoru Francouzů i mnoha turistů "nejkrásnější ulici světa". Osvětlily i obrovské ruské kolo na na náměstí Svornosti. Jejich barva má zdůraznit končící francouzské předsednictví Evropské unii. Podobně je každou noc od začátku předsednictví 1. června ozářena i Eiffelovka. Přinejmenším na Champs-Élysées má výzdoba vydržet do konce ledna.

Na náměstí Vendome známém luxusními klenotnictvími jsou vystaveny skulptury ve tvaru nezpracovaných diamantů, které znázorňují vánoční stromky. V centru Forum des Halles dominuje růžová dekorace s desetimetrovým vánočním stromem.

Mohutné bílé stromy s pozlacený koulemi zdobí známý hotel Ritz, kde strávila poslední hodiny svého života princezna Diana. Obchod s módou Printemps vsadil ve výloze na kosmickou atmosféru s padajícími a blikajícími hvězdami v moderní dekoraci plné světla a odstínů stříbrné, žluté a černé. Nákupní středisko Galeries Lafayette se zhlédlo v příběhu o Alence v říši divů s dvacetimetrovým vánočním stromem vyzdobeném 1800 koulemi.

Na vánoční trzích se dají sehnat suvenýry z celého světa

Předvánoční trhy zaplavily v Paříži deset vybraných míst. Na Champs-Élysées jsou tradičně v parkové části. Bílé dřevěné stánky po obou stranách třídy mají na stříškách vyvěšené vlajky Evropské unie a jejích členských zemí, tedy i České republiky. Nabízené zboží a prodejci nemají s příslušnými státy ovšem zhola nic společného.

Nechybí řemeslná díla a gastronomické speciality francouzských regionů. Na promenádě předměstské čtvrti La Défense jsou suvenýry z mnohem vzdálenějších oblastí, od Indonésie po Rusko, Keňu a severoafrické státy.

Na náměstí Des Blancs Manteaux v samotném centru Paříže si na několik dní vydobyly místo na slunci bioprodukty, které nejsou jen potravinové. Opravdovou vánoční vesničku slíbili ve čtvrti Saint-Germain-des-Prés.

Reklama

Související články

OBRAZEM: V Praze se rozsvítil vánoční strom

Na pražském Staroměstském a Václavském náměstí se v sobotu ráno otevřely vánoční trhy. Na Staroměstském náměstí se pak v 18:00 rozsvítil 22 metrů vysoký...

Výběr článků

Načítám