Hlavní obsah

Prahu zasáhla vánoční nákupní horečka

Právo, Petr Blahuš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Globální finanční krize se, jak se zdá při pohledu na předvánoční nákupní šílenství, které v těchto dnech ovládlo Prahu, Čechům zatím vyhýbá. Nebo si její důsledky zatím příliš nepřipouštějí. Obchody v Praze totiž praskaly ve švech nejen o uplynulé bronzové neděli, ale už i ve všední dny. Podle Právem oslovených nakupujících i prodavačů to však není nic proti tomu, co přijde během zbývajících víkendů.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Článek

„I když už teď se musíme otáčet mnohem více než před měsícem, bude hůř,“ řekla jedna z pracovnic doplňujících zboží v obchodním centru (OC) Novodvorská. Podle ní jde letos stejně jako před rokem na odbyt nejvíce spotřební elektronika.

Také podle Karolíny Vysoké, která nakupovala dárky na druhém konci Prahy v megacentru Letňany, čím dříve budou dárky doma, tím lépe. „To čekání ve frontách u pokladen je hrozné. Chci mít nakoupeno co nejdříve, na slevy na poslední chvíli nevěřím,“ tvrdila.

O tom, že letošní víkend byl první, při kterém vzali Pražané obchody skutečně poprvé hromadnou ztečí, svědčila i přeplněná parkoviště před obchodními centry. Na Černém Mostě dokonce čekající auta zablokovala v délce asi 300 metrů jeden z pruhů v Chlumecké. Podle odborníků však už za rok v tuto dobu může být vše jinak. Už o příštích Vánocích nejspíš bude naše země více pod tlakem světové ekonomické recese a lidé si budou více rozmýšlet, za co své peníze utratí.

V zahraničí je levněji

Jestli se letos něco výrazněji podepíše na množství a objemu nákupů v metropoli, bude to podle marketingových expertů spíše než dopad světové krize vliv nakupování po internetu nebo stále častější cesty Čechů do obchodů za hranicemi.

„Proč bych tady vyhazovala spousty peněz, když to samé zboží, ať již elektroniku, nebo oblečení, koupím kousek za hranicí až o polovinu levněji,“ řekla Právu Jana Kovaříková z Modřan. S manželem sice žije už několik let v Praze, ale pochází z Ústí nad Labem, kam také často za rodinou dojíždí.

Vždy toho využijí a buď vyrazí za nákupy jen těsně za hranice do podkrušnohorských městeček, nebo si zajedou do velkých nákupních center v Drážďanech. „Po dálnici jsme tam z Ústí za 30 minut,“ zdůraznila Kovaříková.

Pražané také hojně využívají možnost nakupovat zboží po internetu. Virtuální obchody praskají ve švech a personál a dodavatelé nestačí plnit deklarované obchodní podmínky a vlastní sliby. Například požadovaný blesk k fotoaparátu přes ujištění Mall.cz, že je vše zařízeno, na kontaktním místě v Praze nebyl.

„Máme to špatně na webových stránkách. Už na odstranění chyby pracujeme,“ pouze konstatoval prodavač.

Reklama

Výběr článků

Načítám