Potvrzuje to i Lucie Zrucká, majitelka cukrárny Lucie na Koněvově ulici v Praze 3. „Každý rok nám stoupá počet objednávek. Letos už budeme dělat cukroví ze čtyř tun těsta,“ říká s tím, že mají šest druhů cukroví. Vedle vanilkových rohlíčků nabízejí pracny, nugátové košíčky, slepované linecké kousky, kokosky, plněné ořechy a ještě je možné si samostatně koupit vosí hnízda.

Staré recepty

„Vše děláme podle starých receptů, nepoužíváme žádné margaríny. Z celkového počtu objednávek je jich tak dvacet procent na cukroví pro diabetiky,“ dodává Zrucká. Sladké na slavnostní stůl si odtud podle ní odnášejí chudí i bohatí. Objednat si dobroty je možné až do poloviny prosince, jeden kilogram, včetně obalu, přijde na 370 korun.

To Věra Slezáková z firmy Škola chuti bere poslední objednávky na vánoční cukroví právě v těchto dnech. „Děláme patnáct druhů, tak musíme vědět co nejdřív, kolik všeho připravit,“ tvrdí Slezáková. Rodina si u nich kupuje průměrně dva až tři kilogramy, stále víc nahrazují klasické cukroví čokoládové pralinky. Tomu odpovídá i cena – vyšplhá se až na tisíc korun za kilogram sladkostí.

Cukroví ze supermarketu

Ani ten, kdo letos nestihl objednávku vánočního cukroví u některé zavedené cukrářské či pekařské firmy, nemusí zoufat. Dostatečný výběr mají také supermarkety.

„O hotové pečivo je velký zájem, z toho důvodu jej také několikrát už během předvánočního období zařazujeme do letákových akcí. Největší zájem je o směsi, kde je víc druhů dohromady,“ říká mluvčí společnosti Tesco Stores ČR Eva Karasová a dodává, že nejlépe jde vánoční cukroví na odbyt v Praze a větších městech. „Souvisí to s odklonem od starých tradic a novým životním stylem,“ konstatuje mluvčí.