Hlavní obsah

OBRAZEM: V centru Prahy Mikuláš naděloval, čert se schoval v kostele

Novinky, kaz
PRAHA

Páteční mikulášská nadílka v ulicích měst byla příjemným zpestřením předvánoční atmosféry provoněné horkým punčem, pečenými kaštany a čerstvými perníčky. Děti radostně výskaly, nebo se naopak schovávaly do máminých sukní. Andělé nadělovali sladkosti a ovoce ukryté v proutěných koších.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Mikuláš, dva andělé a čert nadělovali dětem v pražské kavárně Utopie.

Článek

Čerti chrastili řetězy, blekotali a strašili pytli připravenými pro nehodná zlobidla. Moudrý Mikuláš s knihou hříchů a pochval se zlatou berlou děti chválil, nebo naopak lehce káral.

Mezi nebeskými a pekelnými vládci samozřejmě jako každoročně občas vybouchla petarda, jež už patří k nepříjemnému koloritu prosincového uličního lumpačení.

.: Čerti se v centru Prahy občerstvovali horkým punčem.foto: Novinky/Karolina Zarzycká

Na náměstí Míru v Praze, jako v mnoha koutech republiky, se v kostele konala od 17 hodin mše. Byla posvátná mikulášská atmosféra, svíčky, náboženské zpěvy, a tu se mezi návštěvníky objevil rarach.

Měl sice dětskou podobu, ovšem blikající růžky jej prozradily. Nenechal se odradit ani jedním ze zpívajících ministrantů, jenž mu pohledem i dotekem naznačil, že je jeho přítomnost nevhodná.

.: Mikuláš Izák původem z Angoly naděloval v jedné pražské restauraci dospělým zlatavý mok do půllitrů.foto: Novinky/Karolina Zarzycká

V kavárně Utopie jako každoročně čekalo asi třicet dětí na příchod nebeské a pekelné honorace. Čekání si krátily vyráběním vánočních ozdob, malováním a lepením svátečních přání a obrázků.

.: Děti si krátily chvíle čekání na Mikuláše, čerty a anděly vyráběním vánočních přání.foto: Novinky/Karolina Zarzycká

Když už se děti dočkaly dvou andílků, nezbedného čerta a majestátního Mikuláše, některé se bály, plakaly, ale nakonec se všem zdárně podařilo zazpívat písničku či odrecitovat básničku.

V připravených punčochách děti našly sladkosti, ovoce, některé i brambory a uhlí, což se hodí zejména v současné době, kdy trvá světová ekonomická krize a v Česku se od Nového roku budou zdražovat energie a plyn...

.: Čert se směje.foto: Novinky/Karolina Zarzycká

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám