Hlavní obsah

Nevhodné vánoční dárky obchodníci po svátcích vymění

Právo, zr

Obchodníci jsou připraveni vyměnit či přijmout zpět některé nevhodné dárky, které letos lidé najdou pod vánočním stromkem. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky novinářům představilo Sdružení obrany spotřebitelů (SOS). Zájem o tuto službu je podle obchodníků každoročně velký.

Článek

SOS oslovilo 34 různých obchodů, které nabízejí spotřební zboží, potraviny a drogistický sortiment. „Z jejich odpovědí vyplynulo, že některé nechtěné vánoční dárky vracet lze, a to i během celého roku, kdy se takto snaží firmy vyjít spotřebitelům vstříc,“ uvedlo sdružení.

Musíte předložit paragon, někdy i originální obal

Obchodníci ale mají různá pravidla, přičemž se liší hlavně lhůta a podmínky, za kterých je možné zboží vrátit. Základní podmínkou ve všech obchodech je předložení paragonu. Někteří obchodníci také například požadují, aby zboží mělo originální obal.

Některé obchody umožňují vrátit věci do 14 dnů bez udání důvodu, jinde je k tomu stanoven měsíc nebo tři měsíce. Zákazníci by se proto měli při svých nákupech informovat přímo v prodejně, zda a za jakých podmínek přijímají dárky zpět, uvádí se ve zprávě.

Některé zboží vrátit nelze

„V mnoha obchodech však nelze vrátit kosmetiku, potraviny, knihy, spodní prádlo nebo poškozené zboží,“ upozornil Jan Mišurec z tiskového oddělení SOS. Jiná je ovšem situace u internetových obchodů, kde lze zboží ze zákona vrátit do 14 dnů od jeho obdržení, a to i bez udání důvodu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám