Hlavní obsah

OBRAZEM: Procházka po vánočních trzích adventní Vídně

Novinky, Barbora Vaníčková
VÍDEŇ

S první adventní nedělí se ve Vídni stejně jako ve všech evropských městech rozzářily vánoční trhy. Vesničky z dřevěných stánků, ve kterých panuje poklidná atmosféra a jedinou starostí návštěvníků je nepolít se punčem nebo svařeným vínem a vybrat si nejlepší vánoční pochoutku, najdete na každém rohu. Nejsou ale všechny stejné, každý trh má své téma a atmosféru.

Foto: Barbora Vaníčková, Novinky

Největší vánoční vesnička ve Vídni - Christkindlmarkt na náměstí Rathausplatz

Článek

Nejznámější a rovněž nejmohutnější vánoční trh ve Vídni se každoročně odehrává před budovou radnice na náměstí Rathausplatz. Tento Christkindlmarkt proslul zejména srdíčkovým stromem, který se stal vídeňským symbolem Vánoc.

Najdete tu asi 140 stánků, kde kromě tradičního občerstvení nakoupíte i vánoční dárky, ozdoby na stromeček, betlémy a mnoho dalších věcí.

:. Vídeňské trhy na mapě, šipka směřuje k vánoční vesničce u Horního Belvederu (u nádraží Südbahnhof). Foto: www.wien.info.

Vánoční speciality

Největším lákadlem pro turisty i domácí ale zůstává modré ouško vánočního hrnku, do kterého prodejci lijí horkou čokoládu, punč všech ovocných příchutí a svařené víno (Glühwein).

Ochuzeny nezůstávají ani děti, téměř všechny vánoční nápoje existují i v dětské bezalkoholové mutaci a malí návštěvníci trhu se tuze zajímají o to, zda mají dětský nebo dospělácký punč. Když jim potom rodiče se vzájemným mrknutím prozradí, že ten dospělácký, cítí se jako v sedmém nebi.

K dobrému nápoji nesmí chybět něco k zakousnutí. Trhy i ulicemi ve městě se line vůně pečených brambor, a kaštanů. Když zavřete oči, uvidíte pasáčky z ladovských obrázků, jak se klacíkem šťourají v ohni a nedá vám to, abyste si kornout opečených bramborových plátků nekoupili.

:. Radnice se proměnila v adventní kalendář.

foto: Novinky/Barbora Vaníčková

:. Srdce z vánočního trhufoto: Novinky/Barbora Vaníčková

:. Ústřední bod vánočního putování po Vídni

foto: Novinky/Barbora Vaníčková

Specialita pro císaře

Typicky vídeňskou specialitou je tzv. Kartoffelpuffer, obdoba českého bramboráku. A správný milovník rakouské historie by neměl opomenout okusit „trhanec“, zamilované jídlo císaře Františka Josefa.

Ve velkých pánvích se hřejí na kusy natrhané lívance, které stánkaři sypou cukrem a zalívají jablečnými povidly. Oblíbený císařův pokrm sice nepůsobí moc esteticky, ale není divu, že jeho chuť neurazila ani jazyk panovníka Rakousko-Uherské monarchie.

Nakrmíte-li do sytosti všechny chutě, přijdou na řadu smysly. Novogotická radnice se v předvánočním čase promění v adventní kalendář, v oknech se objeví čísla, která budou odpočítávat dny do Štědrého dne.

Začátku trhu vévodí obrovský adventní věnec, na němž se o první adventní neděli rozsvítila první svíčka. Celá vesnička září a také okolní stromy jsou vyzdobeny slavnostními světly. Nechybí ani dřevěný betlém, na jehož střeše sedí kapela a vyhrává koledy. Vánoce mohou přijít.

:. Na střeše betlému hraje kapela vánoční koledy.foto: Novinky/Barbora Vaníčková

:. Na obřím adventním věnci už hoří první svíčka.foto: Novinky/Barbora Vaníčková

Dětský ráj ze slámy u kostela Karlskirche

Pokud máte radši lidová řemesla, výrobky z přírodních materiálů a především, chcete-li dopřát nezapomenutelný zážitek svým dětem, vydejte se do vánoční vesničky před kostelem Karlskirche.

Můžete zde nakoupit ručně dělané skleněné ozdoby, ze dřeva vyřezávané betlémy, ze stříbra tepané šperky, plstěné papuče, klobouky nebo voskové svíčky. Mnohé výrobky vás překvapí, mnohé uchvátí. Co ale uchvátí každého, kdo se před kostelem ocitne, je náměstí plné voňavé slámy.

Děti se zahrabávají do kupek, vyrábějí si hnízda a rodiče jim do jejich nových zateplených obydlí donáší občerstvení. Mnozí tatínkové se rozpačitě rozhlíží a když se nikdo nedívá, pomáhají svým dětem se stavbou domků.

Uprostřed je chlívek, kde mohou děti obdivovat kozy, ovce a další zvířata, a okolo náměstí jezdí dvojspřeží obrovských valachů, kteří na valníku za sebou vozí rozesmáté prcky. Dětský ráj to na pohled. Kolik radosti dokáže udělat kopka slámy.

:. Povoz s dětmi tahá statný valach.foto: Novinky/Barbora Vaníčková

:. Stánek s ručně malovaným sklemfoto: Novinky/Barbora Vaníčková

:. Ráj dětských her připomíná obrazy Pietera Brueghela.foto: Novinky/Barbora Vaníčková

:. Stánek, kde koupíte nejlepší svařák ve Vídni.foto: Novinky/Barbora Vaníčková

Karlskirche se nachází nedaleko nádraží Südbahnhof, na něž přijíždějí vlaky z České republiky. Vydáte-li se ulicí Prinz-Eugen-Strasse, dojdete ke kostelu zhruba za dvacet minut. Jedna vánoční vesnička je ale nádraží ještě blíž.

Trh u Horního Belvederu je kousek od Südbahnhof

Trh u Horního Belvederu (Obere Belveder) sice není tak rozsáhlý, ale jako místo k odpočinku a občerstvení poslouží dokonale.

Nakoupíte zde i nezbytné vánoční suvenýry a hlavně, obejdete-li budovu Belvederu, stanete na místě s překrásným výhledem na celou Vídeň.

Rukodělný trh nedaleko Stephansdomu

Pokud se pohybujete v centru v oblasti Stephansdomu, budete možná překvapeni, že okolo dómu žádnou vánoční vesničku neuvidíte. Většina trhů opisuje dokonalou kružnici v dostatečné vzdálenosti od centra, ale i zde se najde výjimka potvrzující pravidlo.

Na náměstí Am Hof, nedaleko kostela stejného jména se schovává poklidná vánoční osada. Najdete zde prodejce starožitností, antikvariát s knihami, harfeníka a stánek se specifickými domácími pochoutkami. Nechybí ani klasické stánky, které se neliší od ostatních, přesto je tento trh koncipován tradičněji. Oceníte zde zejména klid a malé množství návštěvníků.

:. Aby v zimě nezáblo.foto: Novinky/Barbora Vaníčková

:. Umělecký a rukodělný vánoční trh Am Hof je nejbližší centru.foto: Novinky/Barbora Vaníčková

Náměstí Marie Terezie

Projdete-li se od Stephansdomu k Hofburgu, dorazíte až na náměstí Marie Terezie, kterému vévodí socha nejslavnější panovnice českých zemí. Během adventu je obležena stánky s nepřeberným množstvím zboží.

Na své si zde přijdou především milovníci dekorativních předmětů. Sněžící koule, zamrzlý rybník s bruslaři, stovky odlišných andělíčků a plyšových medvídků. Ale i dřevěné hračky, všemožné svíčky a drobnosti, které lákají ke koupi.

Z náměstí za chvíli dojdete do oblíbené nákupní ulice Mariahilfer Strasse, kde můžete pokračovat ve shánění vánočních dárků. Nedaleko je ovšem i vánoční trh u Nové radnice, na němž naše procházka začínala.

Můžete si tedy celé kolečko užít ještě jednou, pokud se rádi touláte cizím městem a poznáváte nová místa. Nebo si jednoduše vyberte místo, jež je vám nejsympatičtější a užívejte si vánoční pohody. Vídeň nabízí mnoho možností, jak strávit předvánoční čas, trhy s voňavým hrnkem by ale neměly chybět.

:. Pohyblivé vánoční dekorace, zasněžené koule a hrací skříňkyfoto: Novinky/Barbora Vaníčková

:. Vídeňskou specialitu trhanec, kterou miloval císař Franz Josef, by měl ochutnat každý.foto: Novinky/Barbora Vaníčková

:. Nekonečná svíčkafoto: Novinky/Barbora Vaníčková

:. Jak si letos ozdobíme vánoční stromek?foto: Novinky/Barbora Vaníčková

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám