Hlavní obsah

Lenovo představí na Vánoce nové atraktivní netbooky

Novinky, mif

Netbooky značky Lenovo IdeaPad se už chystají na vpád na český předvánoční trh. Modely S9e a S10e by měly nabídnout srovnatelnou cenu s konkurencí a obdobné hardwarové parametry. Lenovo věří, že novinky zaujmou uživatele především atraktivním vzhledem.

Článek

Netbooky S9e a S10e nabídnou 8,9palcový nebo 10,1palcový displej s LED podsvícením. Novinky jsou dodávané s 160 GB pevným diskem.

K dispozici je však také speciální verze se SSD diskem o kapacitě 4 GB, který je energeticky méně náročný, než běžný pevný disk.

:. Lenovo IdeaPad s10e Foto: Archiv

Oba netbooky jsou osazeny procesorem Intel Atom, kapacita RAM činí u nejvýkonnějších modelů až 1,5 GB a netbooky jsou vybaveny řadou portů pro snadné rozšíření.

Technologie Intel Atom
Výkon nemá Atom velký. Týká se to hlavně jeho verzí, které se zabydlely v současných minipočítačích. Čip sice pracuje s poměrně vysokým kmitočtem (Atom 270, 1600 MHz), ale nechová se příliš efektivně.  Atom je na druhou stranu velmi úsporným procesorem. Pokud bychom porovnali jeho spotřebu s dnešními čipy ve stolních počítačích, zjistíme, že odebírá asi 30x méně energie. Patří mu ještě další prim – ve srovnání s mikročipy v běžných počítačích se suverénně řadí mezi nejmenší.

Pro připojení k internetu lze používat Ethernet nebo WiFi, případně volitelný Bluetooth modul. Díky standardnímu slotu ExpressCard 34 k zařízení jednoduše připojíte internetový modem, nebo televizní kartu.

Pro pohodlnější a rychlejší práci byly oba modely vybaveny funkcí Instant On, díky které může uživatel rychle prohlížet elektronickou poštu, procházet internet, prohlížet si fotografie, připojovat se k videokonferencím nebo poslouchat hudbu, aniž by bylo nutné složitě startovat operační systém.

:. Lenovo IdeaPad S9e. Foto: Archiv

Co je to netbook?

Termín netbook začala používat společnost Intel v únoru roku 2008. Označuje jím malý a lehký notebook, který je určen především k přístupu na internet na cestách a v kanceláři. Netbooky používají méně náročné operační systémy, jako je Linux nebo Windows XP. Jedním z prvních netbooků byl Asus EEE, o kterém se více dozvíte zde.

Co se týče operačních systémů, lze volit mezi Microsoft Windows XP Home, XP Professional nebo Novell SLED 10 Linux. Cena obou novinek prozatím nebyla stanovena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám