Hlavní obsah

Vánoce ve světě: V Americe se koleduje, ve Španělsku tančí

Vánoce jsou tím nejšťastnějším, ale také nejhektičtějším obdobím v roce pro milióny křesťanů na celém světě. Lidé v různých zemích slaví tyto svátky různými způsoby, a to v závislosti na národních a místních zvycích.

Článek

Ve Spojených státech a Kanadě lidé zdobí své domy vánočními dekoracemi, stromky a věnci. Ulice měst září barevnými žárovkami a vzduchem se nesou tóny zvonků a vánočních koled. Před Vánocemi si lidé zvou do svých domovů své přátele a členy rodiny, aby jim v předvánoční atmosféře pomohli zdobit vánoční stromky.

Dárky, jak tomu věří děti, přináší o Vánocích Santa Claus, který přijíždí na Štědrý večer na saních tažených sobem. Některé děti si večer na nějaké místo v domě pověsí ponožky, aby je Santa mohl naplnit sladkostmi, ovocem a dalšími drobnými dárky.

Dárky se rozbalují ještě na Štědrý večer nebo druhý den ráno. V mnoha částech Spojených států a Kanady obcházejí skupinky koledníků domy a zpívají vánoční koledy. Někteří lidé jim dávají peníze nebo drobné dárečky, případně je pozvou k sobě domů na nějaký teplý nápoj.

Tradiční vánoční večeře kromě jiného zahrnuje plněného krocana, mačkané brambory a brusinkovou omáčku. Některé rodiny mají namísto krocana šunku nebo pečenou husu. Jako dezert se podává biskupský chlebíček, dýňový koláč, ovocný puding nebo koláč. Vaječný koňak je také běžný v mnoha domácnostech.

Evropané slaví Vánoce podle svého temperamentu

Ve Francii děti pokládají své boty před krb, aby je Père Noël mohl naplnit dárky. Mnoho lidí navštěvuje půlnoční mše a po ní mají sváteční večeři, které se říká Le reveillon.

Mnoho rodin ve Francii své domovy také zdobí betlémy, kde jsou scénky s hliněnými figurkami zvanými santons (malí santové). Ty ztělesňují Ježíšovo zrození a někteří lidé jejich množství ve svých betlémech každý rok zvyšují. Santons je možné nakoupit na speciálních vánočních trzích.

V německých rodinách se obvykle na Vánoce peče kořeněné cukroví s názvem Lebkuchen, které má různé tvary a používá se jako dekorace.

Ve Španělsku lidé na Štědrý večer po půlnoční mši tančí a zpívají v ulicích. Většina španělských domácností a kostelů vystavuje miniaturní betlémy, kterým se říká Nacimiento. Večer 5. ledna dávají děti své boty na balkón nebo blízko okna, aby je ráno našly plné sladkostí a dárků.

Následující den je Tří králů, poslední den vánočního období. Tento den se slaví návštěva Tří králů u Ježíška. Podle legendy tito mudrci přijíždějí noc před dnem Tří králů a plní dětské boty malými dárky.

V Itálii se betlémům říká presepio (scéna zrození). Na Štědrý večer se celá rodina modlí, zatímco matka ukládá figurku zvanou Bambino (Ježíšek) do jeslí. Mnoho Italů na Štědrý večer servíruje úhoře. Také pečou vánoční chléb, kterému se říká panettone. Obsahuje hrozinky a kandované ovoce. Dárky děti dostávají před večerem Tří králů od hodné staré čarodějnice, které se říká La Befana.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám