Hlavní obsah

Vánoční cukroví: linecká kolečka

Linecké cukroví patří mezi další nejoblíbenější cukroví u nás. Dokonce jej lidé pečou během celého roku, protože je to výborná pochoutka k čaji a kávě. Výbornému těstu dodá tu správnou chuť dobře zvolená marmeláda, existuje jich hned několik, a proto by každá hospodyňka měla pečlivě vybírat. Inspirujte se našimi recepty.

Foto: Profimedia.cz

Linecká kolečka rozhodně patří na štědrovečerní stůl.

Článek

Tipy našich babiček nejen pro lepší chuť lineckého cukroví

  • Dodržujte správný poměr ingrediencí, raději neinprovizujte.
  • Tuky (máslo, heru) před použitím dobře vychlaďte a posléze nastrouhejte nebo nasekejte. Pokud by tuk změknul, mohlo by se těsto spařit, a pak by se špatně tvarovalo.
  • Přísady promíchávejte vidličkou nebo nožem, a pak rychle těsto propracujte rukama do té doby než těsto bude hladké.
  • Než těsto vyválíte, nechte jej minimálně 2 hodiny odležet v lednici.
  • Při vyvalování vál jen velmi lehce podsypte moukou - rozhodně to s moukou nepřehánějte, aby se zbytečně mouka nezapracovávala do těsta.
Tradiční recept na linecká kolečka
Suroviny: 300 g hladké mouky, 300 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 žloutek, vanilkový cukr, citronová kůra, moučkový cukr na posypání, marmeláda na slepování
Postup: Do prosáté mouky přidejte cukr a vanilkový cukr. Do důlku oddělte žloutek, přidejte nastrouhané máslo, citrónovou šťávu a kůru z jednoho citronu.Všechny suroviny na linecké curoví smíchejte, vypracujte těsto a zabalte ho do fólie a nechte v chladu 2 hodiny odležet.Poté z těsta vyválíte na lehce pomoučněném vále plát, ze kterého formičkou vykrájíte tvary jako srdíčka, kolečka, kytičky, atd. Uprostřed poloviny z nich vykrojíte malý otvor. Jednotlivé kusy pokladete na plech vyložený pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě asi na 170°C 10 až 12 minut do růžova. Vytvořené tvary k sobě slepíte nějakou dobrou marmeládou bez zrníček a jemně pocukrujte.
Jednoduchý recept na linecká kolečka
Suroviny: 1 kg hladké mouky, 600 g tuku /másla, hery apod./, 400 g moučkového cukru, 4 žloutky, 3 marmelády po 320 g (rybízová, linecká)
Postup: Těsto vypracujte z mouky, tuku, cukru a žloutků. Zabalené v potravinářské fólii ho necháte v chladu uležet. Na pomoučeném vále vyválíte z těsta placku a vykrajujete kolečka. Stejný počet koleček plných jako koleček s vykrojeným středem. Pečte na plechu v předehřáté troubě na 160°C /platí pro horkovzdušné/ a asi 15 minut. Kolečka po vychladnutí slepujte marmeládou. Nechte uležet 2 až 3 týdny.
Linecké s čokoládovou polevou
Suroviny: Těsto: 7 dkg moučkového curku, 14 dkg másla, 21 dkg hladké mouky, 1 vejce Náplň: 8 dkg másla, 4 dkg cukru, 0,4 l pomerančové šťávy Dohotovení: čokoládová poleva
Postup: Mouku smícháte s cukrem, přidáte vejce a nakrájené máslo. Vypracujete těsto a uložíte na 1 hodinu do chladu. Na náplň svaříte cukr s pomerančovou šťávou. Máslo utřete a postupně přidáváte šťávu. Uložíte do chladu na 30 minut a vše vyšlehejte. Těsto vyválíte a vykrajujte kolečka. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 10 minut. Vychladlá kolečka slepujte k sobě pomerančovým krémem a ozdobte čokoládovou polevou

Reklama

Související články

Voňavé a zdravé pečení s dětmi

Pečení cukroví patří k nejčastějším zvykům, které české rodiny stále dodržují. Pokud chcete pojmout pečení cukroví zábavně, zapojte do tohoto procesu celou...

Cukroví diabetologům nevadí

Odborníci na výživu neshledávají na vánočním cukroví nic špatného, ale zdůrazňují, že je ho třeba jíst s mírou a opatrně volit ingredience. Ani diabetologové...

Výběr článků

Načítám