Hlavní obsah

Historii vánočních stromů začala nalezená holčička Liduška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V neděli 30. listopadu 2008 začíná advent a po celé zemi se na náměstích rozsvítí vánoční stromy. Ten tradiční pražský na Staroměstském náměstí dokonce již o den dříve. Málokdo však tuší, že tradici vánočních stromů začala malá holčička.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Asi 90 let starý smrk z Rudolfova dolu u Jánských Lázní v Krkonoších měří 22 metrů.

Článek

Vánoční smrk do metropole připutoval z Krkonoš, stejně jako loni. Pochází z Rudolfova dolu nedaleko Janských Lázní a je mu přes devadesát let. Se svými 38 metry patří k velikánům, třeba oproti stromu na Jiřském náměstí na Pražském hradě. Ten je pouze 14 metrů vysoký, ale zato nikoli jediný. Na Pražském hradě bude nainstalováno dvou až třímetrových smrků celkem čtyřicet, všechny z Lesní správy v Lánech.

Stromy vyrostou také v dalších městech České republiky. Všude se s nimi spojují vánoční trhy, kulturní a charitativní akce. Pod mnohými, třeba pod tím, který se v neděli rozsvítí o půl páté odpoledne na Jiřském náměstí Pražského hradu, nebude chybět ani živý betlém. Ten se jako slaměný již tradičně objeví i na III. nádvoří u Katedrály sv. Víta.

Tradice pochází z Brna

První strom republiky má dojemnou historii. Poprvé se rozzářil 13. prosince 1924 na brněnském Náměstí svobody jako první Vánoční strom republiky.

Pojmenoval ho tak spisovatel Rudolf Těsnohlídek, který se podobnou vánoční atrakcí inspiroval v Dánsku. A k tomu, aby ji prosadil, ho přivedl okamžik, kdy o Vánocích roku 1919, spolu se dvěma přáteli, objevil u smrku odložené děťátko.

Byla to holčička, kterou se podařilo udržet při životě, a byla pojmenována Liduška. Proto se Těsnohlídek rozhodl uskutečnit právě pod vánočním stromem sbírku na pomoc opuštěným dětem. Podobný účel má pražský Hradní strom - u něj rozsvícením začne tradiční vánoční sbírka pořádaná Nadačním fondem manželů Livie a Václava Klausových společně s Výborem dobré vůle - Nadací Olgy Havlové.

Přidala se i další města

Brzy následovala další města - v Čechách byla první Plzeň, například v Kladně se první Strom republiky rozsvítil v roce 1926 a v koncertování u něj se střídali kladenští filharmonici s hornickou kapelou. I zde se vybíralo na sirotky a nemocné děti.

A ještě k holčičce Lidušce - její matku, která byla vypátrána, čekalo pět let těžkého žaláře.

Lidušky se ujala ochotně jedna brněnská rodina, její schovanka se pak provdala za středoškolského profesora a odstěhovala se s ním do Prahy. Zemřela tu v roce 1997.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám