Hlavní obsah

Zpěváci z celého světa zanotují koledy v Praze pod vánočním stromem

PRAHA

Na 70 sborů z 27 zemí Evropy, Asie a Afriky se sjede v pátek 28. listopadu do Prahy na Mezinárodní sborový festival adventní a vánoční hudby. O prvním adventním víkendu pak bude v Národním domě na Smíchově soutěžit téměř 2500 zpěváků o cenu významného českého skladatele Petra Ebena.

Článek

Na soutěžní přehlídce, která se v hlavním městě uskuteční poosmnácté, se setkají velké, komorní a dětské sbory a svůj repertoár zaměří na duchovní, adventní a vánoční hudbu. Zpěváci pocházejí například z Běloruska, Finska, Francie, Gruzie, Indie, Jihoafrické republiky, Singapuru, Nizozemí nebo Španělska.

Soutěž se bude pořádat v pátek a sobotu ve Velkém i Arbesově sále Národního domu. Kromě toho sbory zdarma zazpívají na vánočních trzích na Staroměstském náměstí, v chrámu sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí a v evangelickém kostele U Salvátora.

Koncert na Staroměstském náměstí

Sobotní odpoledne, jemuž bude předcházet slavnostní rozsvícení vánočního stromu, vyvrcholí v 16:00 společným vystoupením všech zúčastněných sborů na Staroměstském náměstí.

Pod taktovkou dirigenta Toha Bana Shenga ze Singapuru uvedou skladby od Jana Campana Vodňanského i Antifonu, složenou Petrem Ebenem přímo pro festival.

Festival adventní a vánoční hudby vznikl po sametové revoluci, aby obrátil pozornost k adventní a především duchovní sborové tvorbě, kterou komunisté za totality potlačovali.

Reklama

Související články

Naďa Konvalinková miluje klidné Vánoce

Vždy usměvavá a optimisticky naladěná herečka Naďa Konvalinková (57) nemá ráda vánoční běsnění. Podle ní to, co se děje v obchodech před svátky, už nemá...

Výběr článků

Načítám